-----------------------------------
mihaig
14 Mar 2021 21:54

Proiect Newtonian 400 mm f/5 GoTo
-----------------------------------
Pe drumul catre constructia  newtonianului de 20" f/4 pe montura Dobson,am facut o escala la unul de 16" f/5,pentru antrenament.
   Am preluat designul de la SW,cu diferenta ca reglajul de colimare al oglinzii principale nu este la oglinda,ci sus,linga cusca secundarei,pe suruburi de 10.In loc de a regla primara,se modifica pozitia/inclinarea custii secundarei in raport cu ea.Mai practic si mai usor,in special daca folosesti laser+Barlow pt colimare.Deoarece telescopul va locui in curte,pentru corp am folosit teava de plastic SN4 cu perete de 16 mm grosime.Teava a fost "sculptata"pentru a-i scadea greutatea;la final va fi imbracata in folie de foam de 2mm,alba la exterior,neagra in interior.
   Tevile sunt de Al,25mm diametru,pereti de 2mm;sistemele de prindere sunt din PA 66 de 6 mm grosime, diverse tipuri de reductii/cuplaje pentru tevi de gaze.Toata asamblarea este extrem de rigida.
Distanta primara-secundarai este reglabila,deoarece telescopul va fi folosit cu binoviewer permanent,fara OCS,pentru a putea avea maximum posibil de cimp fara vignetare la magnificari mici.Asta va necesita multe testari.De asemenea,secundara va fi ceva mai mare decit in mod uzual;
   Am ales f/5(sau o valoare cit mai apropiata)pentru a minimaliza cit se  poate defectele ocularelor;
Oglinda e in stadiul de "fine grinding", adusa aproape de  f/5(2000 mm).Mai putin si incep polisarea.
Electronica e gata,functionala si testata,OnStep.Mecanica pentru Az e compusa din roata dintata 8"cu 197 dinti cuplata cu melc la un NEMA 17 cu reductie x4.
Cea pentru Alt e compusa dintr-un NEMA17 cu reductor x14 incorporat care va actiona roti dintate angrenate;acelasi principiu  pe care l-am folosit la motorizarea dobului de 12",cu succes.
  Pozele reprezinta doar faza initiala,de testare;cu siguranta vor mai fi modificari.Pe masura ce constructia avanseaza,o sa fac update la topic.
Fiti ingaduitori cu dezordinea din atelier:)