-----------------------------------
HoO_Germany
02 Dec 2007 15:27


-----------------------------------
Multumesc pentru recomandari.
Sa inteleg ca cea mai optima combinatie pentru portabil vizual ar fi un Newton mic pe o montura ceva mai serioasa precum EQ3?
Am vazut la aceasta montura niste contragreutati cam mari si ma intrebam daca nu ar scapa spatele meu mai usor cu o montura azimutala.
Voi ce spuneti?
Mai astept opinii in speranta ca nu v-am plictisit prea tare.

Eu cunosc si Newtonul 114/500 parabolic si Rubinarul 100/10. Aici sant douo sisteme care nu se pot compara controvers. Amandouo sant mici si portabil foarte bune, dar unul arata cu o focala scurta un camp maximal de vreo 3,5° la un raport de f/4,4 (Newton114/500) si altul arata un camp de max. 2,5° la un raport de f/10.
Asa ca aici trebeu sa fii sigur ce doresti sa observi? Totusi iti zic ca acest Newton cu posibilitatea lui a schimba ocularele iti arata planetele cu o 2x-Barlow foarte bine, Saturn, Jupiter Marte si Venus nu fac nici o problema. Suprafata lunii tot se observa foarte bine. Eu am fost unimit, ca asa un mic telescop cu o focala scurta, este in stare a arata asa formos obeictele observate, nu as crezut inainte de asta. 
Rubinarul este un obiectiv fotografic cu o calitate buna si dedicat cu un focal plane. Si cu instrumentul asta poti observa planetele si luna foarte bine, aici ai primi cu un 2x Barlow o lungime focala de 2m unde mai multe detalii ai putea vedea. Mai departe ai un obiectiv fotografic.
Dar focusarea este mai usor de facut cu Newtonul, la Rubinar ai un obiectiv unde focusarea o faci cu inelul de focusat, ca si la fiecare obiectiv.
Aici iti trebue mai multa rabdare la marimi mari.
Asa ca dupa ce stii diferentile intre aceste instrumente, ar fii mai usor a gasi o solutie pentru tine.
Newtonul pe EQ3-2 este foarte bine sustinut.