-----------------------------------
Vexatyk
16 Mar 2021 14:38

Un rezumat al lunii martie
-----------------------------------
Avand in vedere ca vremea a permis cat de cat sa fac cateva iesiri in perioada 5 - 12 martie voi face un reumat a celor 3 sesiuni de observare. Instument folosit skywatcher 254/1200 Dobson Clasic, ocular 20mm 70 grade Explore Scientific si 7mm 82 grade Lacerta. Ca si locatie am fost undeva cam la 40 km de Vaslui intr-o zona cu cer Bortle 3. In timpul sesiunilor m-am concentrat in special pe obiectele din catalogul Messier si am reusit sa vad umatoarele:
- M77 - galaxie in Cestus - o galaxie mica nu a oferit prea multe detalii , dar este si aproape de linia orizontului
- M33 - Triangulum Galaxy - am putut observa bratele spiralate ale galaxiei
- M31,M32,M110 - S-au observat ceva detalii in M31, M110 si M32 s-a vazut doar forma lor.
- M52 - roi deschis  , realtiv fad dar se puteau observa destul de multe stele
- M103 - roi deschis - s-a vazut foarte bine, cam 5 stele stralucitaore in centru si multe altele pe langa
- M110 - galaxie - abia daca am reusit sa ii vad forma
- M51 - galaxie dubla - s-a putut observa foarte bine forma celor doau galaxii 
- M63 - galaxie - am putut observa forma si cam atat
- M94 - galaxie - O galaxie de forma rotunda 
- M106 - galaxie - am putut observa forma acesteia
- M109 - galaxie micuta , se observa un centru mai luminos
- M108 si M97 - galaxie si nebuloasa planetara - ambele s-au vazut foarte bine in campul ocularului de 20mm
- M53 roi globular - s-a vazut mai bine in ocularul de 7mm
- M64 - galaxie relativ mica - am putut vedea forma
- M65,M66 , NGC 3628 - leo triplet - a fost prima data cand am vazut-o si am ramas cam masca s-au putut vedea foarte bine in ocularul de 20mm
- M95,M96,M105, NGC 3389 - galaxii mici se observa forma,  foarte usor de gasit dupa ce gasesti pe oricare dintre ele.

- Clusterul de galaxii din Fecioara - La fel a fost prentru prima data cand le-am vazut - nici nu mai stiu cate galaxii am putut observa acolo la un moment dat ajunsesem pe la 17 - 18 dar nu mai stiam  daca nu cumva le mai vazusem o data. Este ceva intr-adevar special .
- M44 - roi deschis - se vede foarte fain in cautator
- M46, M47 - roiuri - m mari aratau foarte bine in ocularul de 20
-M43, M42 - impresionante ca intotdeauna pe un cer negru 
- M78 - nebuloasa - am putut observa cateva detalii mai mult cu vederea periferica
- m1 - nebuloasa - am putut observa forma si cam atat

Alte obeicte DSO din afara catalogul Messier vazute in aceasta perioada:
- C14 - clusterul dublu din Perseu
- C10 - cluster deschis in Cassiopeia
- C13 - cluster deschis - Eu il consider ET cluster
- C36 - galaxie relativ fada 
- NGC4414 - galaxie cu un centru luminos dar relativ mica
- C32 si NGC4656 galxiile Balena si Levier - era sa nu vad levierul :).

Sigur am mai uitat din ele dar a meritat sa imi inghete putin degetele pe camp.
Cer senin tuturor.