-----------------------------------
dragos.n
20 Mar 2021 03:35


-----------------------------------
Da, sunt scumpe, nu pot sa te contrazic. Dar am serioase dubii ca la comanda va fi mai ieftin. 

Si mai exista riscul sa nu le faca exact, mai ales ca in lucrari de precizie, intotdeauna proiectul de executie  cuprinde obligatoriu, pe langa dimensiuni exacte, si tolerantele dimensionale, si nivelul de prelucrare al suprafetelor, date pe care doar fabricantul le cunoaste. Mai ales cand ai piese care aluneca unele pe altele, gradul de prelucrare al suprafetelor nu este peste tot cel mai bun posibil, ci tine de tipul de ungere folosita, de sarcina care apare, de tipul materialelor, si alte criterii. Si ajungem la alegerea materialelor. Sunt sute de oteluri, si sute de aliaje de alama. Nu se pune orice otel pe orice alama. Ca sa poti da o comanda ar trebui sa cunosti multe date la care nu ai acces, ca le tine fabricantul secret, sa poata sa-ti ceara tie 600 pe o piesa.

Din ce am observat eu cand am desfacut monturi, la roata melcata ai la exteriorul ei cel putin doua suprafete cu grade de prelucrare diferite, pentru ca ea aluneca si pe melc, dar si pe interiorul corpului monturii, si peste surubul de blocaj. .

Asa ca sfatul meu este sa iei piese originale. In caz extrem, sa cauti o montura la secondhand, putin 
folosita. Altfel risti sa arunci banii pe geam mizand pe piese la comanda.