-----------------------------------
iulian90
22 Mar 2021 09:07


-----------------------------------
Am observat si eu nova aseara prin reflectorul de 150mm, la 35x si am estimat o valoare de 7.7 magnitudini, comparand stralucirea novei cu cea a doua stele din vecinatatea sa, A = 7,6 mag si B = 7.8 mag, fata de ambele nova avand o diferenta similara de cate 1 grad de stralucire , A1V1B, deci stralucirea sa era intre stralucirea stelei A si cea a stelei B. 
Din cauza conditiilor , cu cer acoperit de un voal de nori subtiri, transparenti, care reducea vizibilitatea stelelor, dar si a campului ingust al telescopului , nu am putut compara cu stelele indicate in cele doua harti AAVSO , care se gaseau cam departe de nova, ingreunand navigarea de la nova la steaua de comparatie, asa ca am fost nevoit sa folosesc stele de comparatie din apropiere dar care nu erau indicate in hartile AAVSO, probabil din cauza ca sunt si aceste stele variabile la randul lor, existand o probabilitate de eroare mai mare in cazul comparatiei cu astfel de stele. 
Am incercat si cu binoclul dar din cauza conditiilor nefavorabile nu am putut observa nova sau stelele de comparatie indicate in hartile AAVSO.