-----------------------------------
Erwin
25 Mar 2021 22:35


-----------------------------------
Laserul cel mai bun trebuie să fie la rândul lui bine colimat, altfel indica&#539;ia e destul de imprecisă. Odată telescopul asamblat &#537;i aliniat cu căpăcelul găurit sau cu laserul, la transport nu se mai decolimează în a&#537;a hal încât să nu-l po&#539;i colima direct pe stea, care e sfântă! Pentru mine laserul mai mult încurcă, nici nu am avut unul al meu, doar de împrumut. La cassegrain doar cu căpăcelul am colimat cel mai bine, cu laserul l-am stricat de tot. Am confec&#539;ionat unul metalic la strung, cu barel din aluminiu &#537;i capacul din alamă lustruită la interior astfel că reflectă lumina &#537;i ajută.

Scaun special nu am avut niciodată de&#537;i am vrut să construiesc unul pliant &#537;i reglabil pe înăl&#539;ime special pentru observa&#539;ii. Pe câmp am un scaun pliant de pescar iar acasă în balcon am scaune pliante din lemn &#537;i metal de la IKEA. Orice scaun pliant e bun cu condi&#539;ia să ajungi bine la ocular. Mai există o cutie care se poate face din lemn &#537;i este în a&#537;a fel împăr&#539;ită încât o po&#539;i a&#537;eza pe laturi diferite ob&#539;inând înăl&#539;imi diferite dar asta merge acasă în curte pentru că e voluminoasă. Mircea Pteancu are una &#537;i s-a dovedit excelentă.