-----------------------------------
Erwin
05 Apr 2021 08:43


-----------------------------------
Dacă ai acces la un strungar problema poate deveni mult mai simplă. Ai putea pune întâi prisma direct pe ie&#537;irea din tubul instrumentului iar la ie&#537;ire un focalizator elicoidal făcut la strung. Am făcut cândva la strungarul meu focalizatoare pentru Mircea Pteancu, simple buc&#537;e filetate din o&#539;el (!) pe care le-a brunat &#537;i le-a folosit la telescoapele lui home-made. Am folosit chiar eu când am fost la el un astfel de focalizator &#537;i te asigur că nu a dăunat cu nimic observa&#539;iilor. Nu este nici fancy, nici foarte precis dar este perfect func&#539;ional. Dacă filetul este făcut cu grijă &#537;i se păsuie&#537;te bine nu ai nicio problemă, doar că se rote&#537;te ocularul, ceea ce este nesemnificativ. 

Altă solu&#539;ie este să adaptezi un focalizator de la un obiectiv cu focală fixă sau aparat foto vechi pe film. Probabil că po&#539;i lua din târg astfel de obiective sau aparate cu 10-50 lei. Precizia ar fi mult mai bună &#537;i ie&#537;irea nu se rote&#537;te însă tot trebuie făcute adaptoare la strung.