-----------------------------------
tudor
05 Apr 2021 22:12


-----------------------------------
Lacerta Elite 10x56 vs Zeiss Conquest 10x42 HD 
multumiri lui Daniel

Lacerta Elite 10x56 este un binoclu pe care-l putem considera mare datorita obiectivelor de 56mm. L-am mai comparat pe acest topic cu ceva ani in urma si cu Nikon Monarch 5 ED 10x42. Am ales sa-l compar cu Zeiss Conquest 10x42 HD pentru ca acest binoclu a devenit un etalon pentru mine in comparatii, chiar si cu binocluri mult mai mari in diametre de genul 50mm sau 56mm. 

Mecanica, ergonomie
Constructia este una foarte buna, amandoua binoclurile avand o structura interioara metalica. Lacerta are o ergonomie impresionant de placuta in ciuda greutatii si marimii. Cele 1050g sunt foarte bine distribuite avand senzatia ca are aceeasi greutate ca Zeissul. Zeissul are 795g dar parca se "lasa" in maini greu ca o bucata de plumb. Dar si el este foarte bine echilibrat in maini, fara sa intervina oboseala! Eyes- shieldurile sunt de foarte buna calitate la Lacerta, tuburile lor fiind metalice, treptele (1+2) ajustandu-se cu clikuri foarte placute. La Zeiss tuburile aparatorilor sunt "mai ieftine", din plastic, dar ca o compensatie ele se extinzand cu o treapta in plus (1+3) si se si pot desuruba complet! Zeissul are un eye relief foarte generos de 18mm. Dar Lacerta Elite mi-a facut o impresie si mai placuta cu al sau Eye relief enorm de cel putin 20mm. A trebuit chiar sa extind o treapta  eyes-shieldurile pentru a imi seta distanta corecta cu ochelari. Deci acest binoclu il recomand pentru purtatorii de ochelari avand un eye relief "de rezerva" ce poate ajunge oricarui purtator de ochelari. Acest lucru este poate datorat si faptului ca lentilele exterioare ale ocularelor Lacertei sunt foarte mari 25mm vs. 24mm Zeiss.

Optica
Rezolutia pe centru este foarte buna la Lacerta facand parte din categoria binoclurilor rezolute, dar in teste nu poate egala rezolutia fantastica a Zeissului, in ciuda diferentei de apertura. Pot spune ca atunci cand folosesc Zeissul intensiv, mai ales terestru, la un moment dat aceasta rezolutie e atat de "prezenta" incat parca incep sa apreciez si  "linistea" rezolutiei mai mici a altor binocluri. :lol: 
Rezolutia pe margini. La stele amandoua binoclurile redau stelele fara astigmatism sau alte aberatii, dar la Lacerta incepe sa scada claritatea in ultimii 15%-20% din raza, iar la Zeiss doar ultimii 5% din raza. Si asta si in conditiile in care campul vizual este mai mic la Lacerta (6.1gr vs 6.6gr). Acest camp vizual aparent de 61 grade este cam la limita unui camp vizual larg, dar pe care il putem totusi numi larg.
Luminozitatea.  Aici am fost uimit sa constat ca pe timp de zi si lumina slaba (inorat) Zeissul este mai luminos. De exemplu zonele din umbra unor tufisuri pareau mult mai luminoase in binoclul german. Dar noaptea la stele Lacerta imi arata stelele de magnitudini aflate la limita observarii un pic mai usor decat Zeissul, asta datorita pupilelor de iesire mai mari. Totusi Zeissul continua sa ma uimeasca la stele cat de aproape se tine in spatele binoclului de 56mm, cu ai lui 42mm.
Contrastul este mai mare la Zeiss, dar binoclul Lacerta este cu siguranta si el un binoclu din categoria binoclurilor cu un contrast ridicat!
Aberatiile cromatice sunt gestionate mai bine la Zeiss! In binoclul Lacerta am observat ca trebuie sa fiu foarte atent cu pozitionarea la oculare pentru a nu avea aberatii cromatice, chiar si in zona centrului.
Aceeasi atentie la pozitionarea la ocularele Lacertei am observat-o si cand vine vorba de rezistenta la lumina parazita. Lacerta in conditii de lumina dificila (lampa stradala, fundal luminos) are niste mici reflexii de lumina, dar nu deranjante daca te pozitionezi corect la oculare.
Distorsiunea campului vizual este aproape absenta in Lacerta si absenta in Zeiss.
Redarea culorii alb este mai exacta in binoclul german, dar totusi observ o usoara nota cromatica generala "rece". Lacerta in schimb are aceasta nuanta mult mai evidenta decat la Zeiss.
Amandoua binoclurile au un efect 3d destul de pronuntat pentru niste prisme Schmidt Pechan.

Concluzii
Bineinteles ca acest Lacerta Elite 10x56 in comparatie cu mult mai scumpul Zeiss Conquest HD 10x42 este la fiecare aspect optic detronat cu exceptia redarii mai usoare a stelelor aflate la limita observarii, unde diametrul de 56mm isi arata avantajul fata de diametrul de 42mm. Dar asta nu ma impiedica sa afirm ca Elite este unul dintre cele mai bune binocluri de la Lacerta pe care le-am testat! De exemplu are un camp vizual mai mare decat Lacerta Smart 10x50 (6.1grade vs 5.8grade) si este mai luminos decat acesta. Este un binoclu cu claritate buna care, datorita ergonoimiei si a ocularelor mari cu un eye relief mare, te rasplateste cu usurinta de privit prin el!