-----------------------------------
iulian90
12 Apr 2021 13:39


-----------------------------------
Buna ziua tuturor. :)

Aseara tarziu, dupa cateva incercari si teste astrofoto esuate, a venit o pana de curent in toata zona in care stau, nu numai pe strada mea, de s-a facut aproape bezna in curte, iar cerul s-a schimbat radical , dezvaluind mai multe stele decat deobicei. Asa ca am scos repede reflectorul de 150mm , cateva oculare si m-am pus repede pe observatii , sa profit de pana de curent. 
Ocularele folosite au fost cel de 40mm Celestron NexStar, pentru cautarea obiectelor, dar si pentru observatii, ocularul de 20mm RK (stock) si ocularul K 12mm japonez (primit de la Erwin), pentru observatii detaliate.

Obiectele observate au fost in mare parte galaxii dar si roiuri globulare si nebuloase planetare, din constelatiile Leul , Fecioara, Coma  Berenices, Ursa Major ,Linxul , Hercules ,Draco ,Lyra si Serpens Caput.

Am inceput cu galaxiile din Fecioara si anume:

Galaxia M 60 , bine vizibila la grosismentele de 70x (ocular 20mm) si mai ales de 116x (ocular 12mm), mica , rotunda ,relativ luminoasa.

Galaxia M 59 , la o "aruncatura de bat" de cealalta galaxie, deasemenea bine vizibila, dar ceva mai slab luminoasa decat M 60, la fel de mica si rotunda.

Galaxia M 58 , mai la vest de primele doua galaxii, deasupra unui asterism de forma cifrei 9, relativ greu vizibila, mai slab luminoasa decat M 59, la fel de mica si rotunda.

Galaxia M 87 , foarte bine vizibila,  luminoasa, relativ mica si rotunda.

Galaxia NGC 4478 situata in apropiere de M 87, este greu vizibila ,foarte mica si rotunda. 

Galaxia M 84 , bine vizibila , mica , usor eliptica si relativ difuza, cu centru usor mai luminos.

Galaxia M 86 , bine vizibila , dar ceva mai slab luminoasa decat M 84 , ceva mai mare decat aceasta, usor eliptica si mai difuza decat M 84.

Galaxiile "Ochii", NGC 4435 si NGC 4438. Prima (NGC 4435) este relativ greu vizibila, eliptica si mica. Cealalta ( NGC 4438) este mai greu vizibila, eliptica si mica.

Galaxia NGC 4461 , situata mai spre nord de galaxiile "Ochii", intre doua stele, este si mai greu vizibila decat NGC 4438 si mai mica .

Galaxiile NGC 4473 si NGC 4477. Prima este relativ usor vizibila, mica si relativ luminoasa, cealalta este ceva mai slab luminoasa ,dar la fel de mica.

Galaxia NGC 4459,  este relativ usor vizibila, mica si rotunda.

Galaxia M 88 este si dansa relativ usor vizibila, insa relativ mare, mai slab luminoasa si mai difuza, cu forma eliptica mai evidenta.

Galaxia M 49 , este bine vizibila , relativ mica si relativ luminoasa.

Galaxia "pierduta" NGC 4526 (Lost Galaxy) este relativ usor vizibila , mica si luminoasa.

Galaxia M 104 este poate cea mai bine vizibila dintre toate din constelatia Fecioara, fiind foarte luminoasa in centru, relativ mica si eliptica.

Am trecut in constelatia Leul unde am observat urmatoarele:

Galaxiile din Leo Triplet. M 66 este cea mai bine vizibila, cu centru luminos, de forma eliptica, cu 4 stele in apropiere. M 65 este mai slab luminoasa si mai mica , dar bine vizibila. NGC 3628 a fost " cireasa de pe tort" , fiind vizibila foarte greu, dar mai usor decat de obicei, abia vizibila, avand o forma alungita.

Galaxiile M 105 si NGC 3384. Prima  este foarte bine vizibila, luminoasa , rotunda si mica . Cealalta este la fel de bine vizibila, ceva mai mica, dar la fel de luminoasa.

Galaxiile M 95 si M 96. Prima este relativ vizibila , slab luminoasa , mica si usor eliptica. Cealalta este mai bine vizibila, mai luminoasa si rotunda.

Galaxia NGC 2903 este cea mai mare galaxie dintre toate cele observate in constelatia Leul si Fecioara fiind relativ bine vizibila , slab luminoasa si eliptica. 

Apoi am trecut in Coma Berenices unde am observat :

Roiul globular M 53 , care se vedea ca o mica sfera difuza , fara detalii, insa bine vizibila.

Galaxia M 64, bine vizibila , relativ mare, usor eliptica , cu centru luminos.

Mai departe am observat in Ursa Major urmatoarele:

Galaxiile M 81,M 82 si NGC 3077. M 81 este foarte bine vizibila, relativ mare, cu centru luminos. M 82 este la fel de bine vizibila, foarte eliptica. NGC 3077 este relativ vizibila , mica si rotunda.

Galaxia M 101 , este greu vizibila, numai centrul mic ,abia vizibil.

Am observat si galaxia NGC 2683 din constelatia Lynxul, fiind mica, eliptica si relativ subtire, relativ slab luminoasa.

Am mai observat roiurile globulare M 3 , M 5 ,M 13 si M 92, toate bine vizibile, M 3 fiind cel mai "zgarcit" la stele rezolvabile, iar M 13 cel mai "generos" , avand stele rezolvabile pana spre centru.

Apoi si doua nebuloase planetare , M 57 din Lyra si "Ochiul pisicii" NGC 6548 din constelatia Draco. Prima a fost relativ bine vizibila, destul de jos pe cer, am deslusit totusi aspectul inelar. Cealalta a fosta mai bine vizibila, mai luminoasa dar foarte mica, cu o usoara tenta verzuie.
Cu aceste doua nebuloase am incheiat sesiunea  de observatii pe la 1 noaptea, multumit de aceasta ocazie neasteptata, cu pana de curent. :) 
Sper sa mai am asemenea ocazii, caci in ultimul timp s-au inmultit luminile stradale in zona , marind poluarea luminoasa , vecinul de vis-a-vis si-a pus un proiector care lumineaza si in curte la mine, fiind derajant la observatii.