-----------------------------------
sorini
17 Apr 2021 00:29

Dobson pt vizual
-----------------------------------
Salut dragi colegi,
Am rugamintea pt un sfat in ceea ce priveste achizitia unui telescop, pe montura Dobson, apertura 10", f/5, numai pt observatii vizuale.
Dobson... pt ca Dobson!
10" deoarece nu vreau mai mic, iar mai mare consider ca nu are sens, datorita locatiei suburbane - la centura Bucurestiului, unde poluarea luminoasa este destul de prezenta si in crestere.
f/5 pt ca nu am gasit f/6, iar raport mai mic inseamna alte investitii si oculare cu pretentii.
Telescopul va avea locatie fixa, afara in mediul ambiant, doar acoperit. Va fi mutat numai iarna in casa, pt a-l feri de vremea umeda si rece. Deci nu se pune problema transportului frecvent.
Nu cred ca ar fi util un ventilator pt aclimatizare, dar cred ca e util un focuser cu reductie.
Nu cunosc importanta (beneficii / limitari) materialului oglinzii; pyrex, borosilicat, H-PZ33(?), etc
Nu prezinta interes (deocamdata) un Go-to, dar consider ca este importanta constructia si materialele folosite pt lagare, frane, eventual posibilitati de echilibrare.
Prefer tub rigid, nu flex sau ultra-light. Cu toate ca nu sunt foarte reticent la ultra-light!
Deoarece la oglinzi sunt doar 2 producatori, Synta si GSO, nu urmaresc un brand anume, ci doar o calitate a prelucrarii mai reproductibila si conforma cu declaratiile.
Buget: aprox 5000 lei.
Va astept cu interes opiniile, sugestiile, recomandarile.
Cer senin