-----------------------------------
dragos.n
18 Apr 2021 22:51

O incercare
-----------------------------------
Datorită faptului că nu o să mai fac mult timp umbra pe aici, m-am decis sa fac o incercare. Respectiv să încerc să coagulez un club, sau o asocia&#539;ie, sau cel mai bine un ONG cu obiect de activitate astronomia, cu centrul, de preferin&#539;a, in Ploie&#537;ti.

Pentru asta sunt dispus să fac o dona&#539;ie constand in următoarele:

- Newton Orion Optics UK 300/1200mm
- Newton 200/1000mm
- Luneta acro 90/900mm
- alte cateva instrumente mai mici
- Montura Vixen GPDX cu GoTo 
- Montura SW EQ3-2 motorizatâ
- vreo 2 valize de accesorii de tot felul. Oculare, adaptoare pt foto, filtre, colimatoare, si altele.

Asa cum bine se intelege, voi face aceasta donatie doar unei asocia&#539;ii legal constituita, cu un numar rezonabil de membri. Sa zicem 10 ploie&#537;teni, plus al&#539;ii, plus eu. 

Scopurile acestei asocia&#539;ii ar fi:
1. A oferii membrilor posibilitatea de a inchiria pentru o seara sau mai multe unul din instrumentele sau accesoriile avute in patrimoniu. 
2. A organiza sesiuni de observa&#539;ii publice.
3. A realiza posibilitatea de a se adapta restric&#539;iilor acestei perioade ce nu are un sfâr&#537;it previzibil. Astfel, mai mul&#539;i membri se pot aduna la unul din ei care are curte, sau se pot organiza pentru o evadare unde nu e prezent organu&#8221;. Evident, pentru a&#537;a ceva, trebuie ca oamenii sa se cunoasca.
4. Formarea unui nucleu care sâ poata face educatie astronomica nu doar teoretica.
5. Scopul final ar fi realizarea cu sprijin local, national, si chiar european, a unui observator permanent in zona de munte a jude&#539;ului, undeva la cel pu&#539;in 1500mm altitudine, deschis publicului. De aceea spuneam că ar fi bun un ONG.

Evident nu doresc sa limitez aceasta ini&#539;iativă la ora&#537;ul Ploie&#537;ti, sau doar la jude&#539;ul Prahova. Cu atât mai mult cu cât un observator in zona de munte din jude&#539; ar fi accesibil multor astronomi din &#539;arâ. Dar luând exemplul altora, care au realizat observatoare cu fonduri locale, din jude&#539;, ma gandesc că asa ar fi mult mai usor.

De aceea a&#537;tept opinii de la oricine.

Am si o conditie, daca se face aceasta asocia&#539;ie. Sa ma luati si pe mine la observatii cat voi mai fi pe aici.

Daca nu va fi mobilizare pentru asociatie, oferta de dona&#539;ie se va retrage. 

Scuze ca am pus postarea asta aici, dar vreau sa aiba vizibilitate.