-----------------------------------
tudor
22 Apr 2021 16:58


-----------------------------------


Deci, tudor, ce parere ai ? ...

fritz_wolf,

In legatura cu APM 16x70 ED APO are review aici https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=19740&start=0
de unde se poate afla ca are ceva aberatii cromatice, dar moderate si doar pe margini (20% de margine). Multi de pe forum (Dbird, Daniel, Juliano) avem si am testat mai multe modele APM.
Eu de la APM am testat binocluri nu mai mari de 80mm diametrul. Am testat 7x50 ED, 10x50ED, 16x70ED si 16x80ED. Toate au reviewuri si comparatii aici pe astronomy.ro. Impresia lasata de aceste binocluri asupra noastra fiind extrem de buna, nu putem decat sa ne imaginam ca si modelele APM mai mari gen 20x100ED, 25x100ED si chiar 28x110 nonED sunt la fel de bune si spectaculoase.
Dintre cele doua APM -uri 100mm ED l-as alege pe cel cu eyerelief- ul mai mare, adica pe cel de 20x100 ED. Am mai spus de ce e important eyerelief- ul la binoclurile mari. 
Iar in legatura cu monstrul de 28x110 nonED chiar o sa-l achizitionez curand :) Nu stiu decat din parerea altora ca este bun, ca are aberatii cromatice mai pronuntate decat variantele ED, dar sper sa fie bun in alte aspecte.

Iar in legatura cu puterea vs stabilizarea din mana iti pot spune urmatoarele din experienta mea: eu folosesc la astro APM 16x70 ED si din mana, doar daca stau intins pe spate sau intru-un sezlong confortabil cu mainile sprijinite, pe reprize scurte. Dar asta doar pentru galaxii, nebuloase si roiuri stelare ce nu necesita detalii de rezolutie. Pentru stele duble, sau alte detalii vizuale fine suplimentare trebuie obligatoriu pus pe trepied. Terestru il pot stabiliza acceptabil din mana, dar si aici pana la un anumit punct, pentru ca daca vreau rezolutie (detalii mici) trebuie pus pe trepied. Deci depinde ce intelegem prin stabilizare!

In aceasta ordine de idei, nu zic ca noul tau binoclu de 12x nu se poate stabiliza din maini, zic doar ca isi atinge mai repede limitele de stabilizare, si implicit limitele confortului vizual. Pe langa aceasta limita, binoclurile 12x, cand sunt folosite ca binocluri de toata ziua terestru, mai au un dezavantaj: DOF-ul foarte mic. Campul de profunzime mic la binocluri este un dezavantaj de luat in seama. Nu este ca la fotografia de portret unde te poti juca cu acest efect de dof mic spre avantajul estetic atunci cand ti-l doresti. La binoclurile folosite pentru observatii generale de toata ziua, terestru,  dof-ul mic este un dezavantaj pentru ca  trebuie sa-l focalizezi mai des decat un binoclu de 10x, sa nu mai vorbim decat unul de 7x. Aceste doua dezavantaje fac binoclul 12x mai putin versatil pentru terestru si observatii generale. De asta am spus cu totii ca te-ai cam grabit putin cu prima achizitie, fara sa dezbatem problema pana la capat.  Nu ca modelul tau nu este bun optic si mecanic. Puteai sa-ti fi cumparat chiar si un Zwarovski 12x42 NL ca tot asta ti-am fi zis ca nu este un binoclu de toata ziua datorita acestui 12x, facandu-l sa fie un binoclu mai de nisa. Plus ca oricum vroiai sa-ti cumperi un binoclu de putere si mai mare gen 20x100 ce ar fi facut echipa mai buna cu un binoclu mai comod gen 10x50 sau 10x42. Noi iti propuneam un tip general de binoclu cu camp mare si comod de privit prin el, si apoi daca simteai nevoia de putere (ceea ce s-a si intamplat), ti-am fi propus si un alt binoclu "balena", de pus pe trepied la ocazii speciale. Discutia trebuia tinuta mai intai doar de principiu (nu obligatoriu pe exemple concrete de modele si firme). Si deabea dupa ce cadeam deacord pe principii, abea atunci puteam sa cautam modele concrete. Dar tu ai fost prea rapid in decizii. Te inteleg pentru ca stiu si eu ce inseamna febra achizitionarii de noi binocluri. Dar important e sa iti prioritizezi clar ce binocluri vrei si sa intelegi principiile de baza ale achizitiei. Binoclurile sunt intr-un fel ca obiectivele foto: Nu poti sa zici ca obiectivul de 24mm e mai prost ca cel de 85mm sau invers. Ca sa fac o analogie cu fotografia, tu acum ai cumparat un binoclu 12x care este ca un obiectiv 50mm pe (full frame) pe  care il folosesti des in spatii inchise. Il poti folosi nu zice nimeni ca nu, dar un 35mm sau un 28mm era mai indicat. Pentru ca oricum vroiai sa iti cumperi un 85mm pentru portret ("binoclu balena" ). Deci perechea de obiective 35mm+85mm este mai versatila decat perechea 50mm+85mm. Asa si la binocluri: perechea 10x50+20x80 este mai versatila decat perechea 12x50+20x80

Oricum bucura-te de binoclul tau, si cu timpul, din experinta personala o sa iti conturezi mai bine prioritatile binoculare :)