-----------------------------------
dragos.n
05 Mai 2021 05:03


-----------------------------------
Am să încerc să fiu cât mai scurt. 

Evolu&#539;ia unui astronom amator este in mare urmatoarea. Întâi este o etapă entuziastă, când se achizi&#539;ionează un instrument. Apoi urmează descoperirea limitelor instrumentelor mici. Mul&#539;i renun&#539;ă, al&#539;ii trec la instrumente mai mari. Dar si aici sunt limite instrumentale. A&#537;a ca iara&#537;i o parte renun&#539;a, alti ca&#539;iva merg mai departe, exploatând ce au, iar al&#539;i trec la astrofotografie. În perioada in care astrofotografia era mai putin accesibilă, unii formau asocia&#539;ii &#537;i construiau in comun instrumente foarte mari, peste 500mm. Acum asta se întamplă mai rar. Astfel, la ora actuală, majoritatea celor pasiona&#539;i au trecut la astrofoto. Si pentru ei, &#537;edin&#539;ele de observa&#539;ii în comun, si implicit asocia&#539;iile, nu mai sunt atractive. Cel pu&#539;in asta am observat eu.

În plus, constituirea unei asocia&#539;ii implică angajarea unui avocat pentru intocmirea actelor de constituire, înregistrare la tribunal, &#537;i mai ales găsirea unui sediu, pentru pastrarea instrumentarului, &#537;i pentru întrunirea membrilor. Bani, timp, rela&#539;ii, &#537;i efort pe care eu nu pot să-l fac

Pe de altă parte, in timpul in care am activat pe forum am aflat pove&#537;ti nu foarte frumoase despre instrumente aflate in proprietatea unor asocia&#539;ii. Un administrator nu permitea folosirea instrumentelor de frica de a nu se strica. În altă parte un instrument chiar s-a stricat, &#537;i de&#537;i era reparabil, nimeni nu a pus bani pentru asta, si la revedere instrument. Plus, tradi&#539;ionalele accesorii pierdute, &#537;i pe care nimeni nu le mai inlocuia. Mult mai acceptabile, din acest punct de vedere, pot fi schimburile directe de la om la om. Evident, pe bază de încredere, care se ca&#537;tigă în timp.

Din aceste motive, dar &#537;i din altele, pe care nu vreau să le men&#539;ionez, renun&#539; la ideea dona&#539;iei. 

Dacă totu&#537;i se va constitui o asocia&#539;ie in timp util pentru mine, voi fi bucuros să mă inscriu &#537;i eu.

De aceea sunt de acord cu Erwin, ca acest topic să rămână deschis.