-----------------------------------
zoth
09 Dec 2007 20:46


-----------------------------------
Am uitat sa spun ca acest sistem de prindere se potriveste la fel de bine si pe EQ3-2 (pe care se vede instrumentul in imagine) si pe Vixen Porta sau alte monturi cu sistem de prindere similar.

Pasul 2: Alegerea diagonalei
De la acest pas incepe lupta cu milimetrii.
Fiecare milimetru castigat va fi o mica victorie.
Simplu, este vorba de a alege intre o oglinda diagonala si o prisma normala. Am prezentat mai demult in topicul "Relatii utile" un post intitulat "Mutarea punctului focal" si iata acum prima lui aplicatie practica.
Alegand o prisma normala "beneficiem" de un castig important in milimetri datorita mutarii planului focal de catre un mediu cu indicele de refractie mai mare decat 1 prin care trece un spot convergent de lumina.
Am facut un desen mai jos din care puteti vedea ce se intampla, este ca si cum drumul optic echivalent este mai scurt decat drumul fizic strabatut de lumina pe distanta parcursa in prisma (e doar o interpretare).
Singura obiectie ar fi ca o prisma se comporta mai prost intr-un fascicol convergent de lumina. Am ales o prisma T2 cu 32 mm apertura de la Baader Planetarium care se comporta excelent si pe care v-o recomand cu caldura.
Am comparat aceasta prisma cu oglinda mea diagonala pe 2" montata pe refractorul ED. Am putut observa cu aceasta prisma detalii pe care oglinda nu le putea scoate in evidenta. Este o piesa optica de exceptie, eu nu am mai intalnit pana acum asa ceva.
Pretul este si el accesibil   :)