-----------------------------------
GunDALF
06 Mai 2021 09:09


-----------------------------------
Domeniul astrofotografiei este explicat in tone de materiale pe net. Daca faci ce se spune pe-acolo, rezultatele ar trebui sa fie bune. Cu timpul iti creezi singur un workflow. N-o sa stea nimeni sa-ti explice aici cum trebuie facut "da capo al fine", va trebui sa inveti singur.
La foto planetara se utilizeaza tehnica "lucky imaging" si e esential sa detii o camera planetara pentru rezultate optime. Desigur, se pot folosi si surogate gen dSLR-uri sau webcamuri, insa trebuie ca si celelalte elemente ale setupului sa furnizeze imagini de calitate pentru a avea rezultate bune. De fapt, setupul, in ansamblul sau, va da rezultatul final bun sau slab.
Ce vreau sa spun este ca pentru a obtine rezultate bune, trebuie sa ai optica buna, camera buna, montura buna. Si, nu in ultimul rand, focus perfect si seeing bun, caci de asta depinde totul. Poti sa ai si cele mai performante echipamente, daca seeingul e prost, rezultatul va fi in consecinta.
La DSO se foloseste tehnica stackingului pentru insumarea semnalului util si eliminarea zgomotului (dar si a altor imperfectiuni date de senzor, optica etc.), explicata si ea pe larg pe diverse site-uri din diverse surse. Seeingul e ceva mai putin important la DSO, insa aici trebuie sa faci focus PERFECT, sa ai montura buna (aliniata polar cat mai bine) pentru tracking si ghidaj pentru expuneri lungi. Sunt mult prea multe de spus, dar ma voi opri in speranta ca ai inteles ce am dorit sa subliniez.

Revenind la imaginile tale, cred ca mai ai nevoie de multa practica. La planete va trebui sa intelegi foarte bine cum lucreaza programele gen Autostakkert si Registax, sa le oferi clipuri de calitate si te vor rasplati cu imagini bune. 
Nefiind un impatimit al foto DSO, despre imaginea aceea nu pot comenta decat ceea ce vad dpdv vizual. Focusul nu pare a fi cel mai bun, stelele alungite, chroma noise e omniprezent si ai ars zona centala a nebuloasei... din nou, e nevoie de practica.
Pe multi ii deranjeaza felul meu de a spune omului verde-n fata si franc, dar e de preferat aceasta atitudine in locul fatarniciei. Sper sa intelegi ca ce-am spus a fost pentru a te stimula sa mergi mai departe, nu pentru a te descuraja.