-----------------------------------
tudor
07 Mai 2021 13:29


-----------------------------------
Saiph,
Am si eu un prieten care repara obiective foto si a avut odata un set de obiective vechi ce aveau o tenta foarte puternica galbena! Le-a lasat la lampa UV foarte mult timp dar nu a vazut diferenta mare. In schimb cand el a demontat lentilele si le-a pus asa demontate la UV ceva timp, dupa montare tenta de galben a disparut complet! Asta pentru ca daca sticla cu coatingul galben cu pricina este intre alte lentile nu mai ajung radiatiile UV asa puternice la ea. De exemplu, la obiectivele Zuiko 50mm f1.4 vechi lentila galbena cu pricina este prima (cea din fata) si este expusa la radiatiile UV in mod direct, neavand alte lentile in fata. Astfel acest obiectiv asezat cu lentila frontala spre lampa UV si-a pierdut tenta galbena dupa o perioda de cateva zile la lampa UV fara sa fie demontat! Deci conteaza mult ca lentila sa fie expusa direct la radiatia UV. Si mai cred ca depinde si poate de chimia coatingului respectiv care intradevar la cele de mai sus au un numitor comun: toate contineau torium, fiind usor radioactive! Eu am masurat binoclul IOR si nu am despistat nici o radioactivitate! Dar solutia cu lampa UV sau Soarele poate merge si la lentile neradioactive cine stie?