-----------------------------------
Erwin
08 Mai 2021 07:51


-----------------------------------
O remarcă: versiunea actuală myFocuserPro2 este foarte bine pusă la punct, modulară, cu foarte multe func&#539;ii &#537;i acoperă cam tot ce &#537;i-ar dori cineva să controleze la un focalizator robotizat. 

Uitându-mă a&#537;a în diagonală prin cod am remarcat că func&#539;iile care au nevoie de un timp precis sunt făcute în C++, respectiv cele care trimit impulsurile de comandă la driverul motorului. 

A doua remarcă este că se folose&#537;te o structură de program numită "ma&#537;ină finită". Cu ajutorul ma&#537;inilor finite programarea dispozitivelor de comandă în timp real este mult facilitată de faptul că o func&#539;ie încapsulată într-o ma&#537;ină finită poate avea stări foarte bine definite &#537;i controlul este mult mai bun, nu există riscul să apară comportamente nedorite datorită unor influen&#539;e ce pot apărea într-un program care nu este prea bine planificat. 

A treia remarcă: există o op&#539;iune care pune driverul în Stand-by &#537;i bobinele nu rămân energizate între comenzile de deplasare dar se energizează când se dau comenzi de deplasare. Lucrul ăsta poate fi util pentru economia de energie când ai un setup mobil &#537;i bineîn&#539;eles, focalizator la care nu există riscul de alunecare, respectiv cu cremalieră sau cu &#537;urub, ca în cazul telescopului de mai sus. 

Acest tip de focalizator cu &#537;urub lateral este foarte simplu de construit &#537;i pare &#537;i foarte robust a&#537;a că am să încerc &#537;i eu să fac unul. Precizia ridicată pe care o oferă este necesară la un telescop cu focală scurtă destinat astrofotografiei iar echipamentele sus&#539;inute în spate, pentru că tubul portocular stă pe 3 perechi de rulmen&#539;i în loc de 2, chiar dacă sunt mai grele, nu vor duce la decolimare. Nu am prevăzut robofocuserul cu senzor de temperatură pentru că acest telescop particular are tub din carbon a&#537;adar deriva termică este minimă. Într-un capăt al &#537;urubului are o piuli&#539;ă randalinată din plastic cu care &#537;urubul se poate fixa de piuli&#539;ă &#537;i astfel defocalizarea accidentală este împiedicată. Piuli&#539;a este de fapt o piesă specială în U din alamă &#537;i cele 2 aripi se pot strânge cu un &#537;urub mic pentru scoaterea jocului.