-----------------------------------
zoth
10 Dec 2007 19:28


-----------------------------------
Pentru remedierea aspectelor negative semnalate mai sus am decis sa aleg pentru acest instrument un set propriu de oculare pe care sa le adaptez mai strans la prisma diagonala.
M-am gandit initial la un set de ortoscopice dar mi-a trecut repede pentru ca sunt scumpe si nici nu acopera domeniul necesar de grosismente de care am nevoie, astfel incat am ales un set de Super Plossl.
Singura rezerva pe care o mai aveam in acest moment erau 3 milimetri, distanta pe care poate intra barrelul ocularului in interiorul prismei.
Totusi aceasta distanta nu este suficienta asa incat am hotarat sa reduc barrelele ocularelor la 15 mm si castig in acest fel 8 milimetri.
Am adoptat aceasta metoda drept provizorie pentru a putea pune in functiune instrumentul.

Pasul 4: Adaptarea ocularelor la diagonala

Am luat o trecere T2/1.25" pe care am scurtat-o corespunzator si in care am introdus ocularele cu barrelul scurtat la 15 mm.
Punctul de focusare pe infinit la testul pe stea a revenit foarte aproape de semnul corespunzator de pe inelul obiectivului, am castigat si putin reglaj extrafocal si ce este cel mai important am iesit cu vernierul din zona de iluminare partiala a secundarei.
Noua pozitie de focalizare pe infinit o puteti vedea in desenul de mai jos si de asemenea in imaginile urmatoare puteti vedea adaptarea facuta pentru oculare.