-----------------------------------
Ovidiu M. 
10 Dec 2007 21:17


-----------------------------------
Barditza in zona de pret Celestron se scalda cam toate chinezariile provenite din aceleasii surse; diferente mari de calitate nefiind intre ele.
 Diferente de calitate notabile poti gasi eventual la marci precum Fujinon, Myauki, Nikon... insa si preturile sunt pe masura , adica de vreo 5-6 ori mai mari daca nu mai bine...
 Mergi pe skymaster daca-ti doresti cu adevarat un binoclu montat pe trepied.
 Insa, eu pot sa-ti spun din experienta mea ca este extrem de neplacut de observat cu binclul de pe un trepied cu montura alt-az din doua mari motive:
 1) Daca locuiesti in oras poti observa relativ confortabil stand pe un scaun pana la un 50-60 de grade altitudine; la zenit nici sa nu te gandesti... Iar in conditiile astea tinaind cont de skyglowul care urca pana la 45 de grade....imagineaza-ti ca multe nu o sa vezi
 2) stresul asupra gatului este teribil, efectiv rapindu-ti placerea de a observa;

 Sfatul meu este acum urmatorul:
 - Mergi pe modelul 20x80 daca tot vrei sa-l si montezi si incearca sa-ti confectionezi tu un trepied cu montura tip paralelogram cu care deficientele observatiei la cealalta montura dispar. Este relativ simplu si poti gasi pe net multe solutii.
 Si-ti trebuie si un sez long pt paralelogram bineinteles 8) 
 Clear Skies! :wink: