-----------------------------------
saiph
26 Mai 2021 14:30

homemade binoculars
-----------------------------------
O idee ce mi-a incoltit de cand cu acele binocluri pe care le-am avut la reparat, in urma cu cativa ani - mi-au ramas "pe stoc" niste componente de la niste binocluri care nu au mai putut fi salvate, asa ca m-am gandit sa le combin intre ele :lol: si culmea, tot binoclu a iesit :D
Ocularele (si prismele) de la un compact chinezesc 12x32, obiectivele de la un Tento 7x50, tuburile sunt fittinguri clasice de pvc - o reductie lunga de la mufa de 50mm la teava de 40mm, o mufa dubla de 40mm, o bucata de teava de 40mm, o mufa dubla de 32mm, si o bucatica de teava de 32mm, niste velur, niste scoci, un pic de silicon alb, si cam aia a fost. A, da, si manutele alea negre printate 3D. Pus un surub pe centru, niste saibe, piulite, ca nu se putea fara :)
Mareste de vreo 19 ori, focalizarea e o aventura - n-am cum sa focalizez fara sa-l decolimez, dar noroc ca se recolimeaza usor, doar invart mufele alea de 40 pana nimeresc alinierea la loc. Corectia cromatica ar fi putut sa fie mai buna, dar ocularele nu sunt facute sa mearga neaparat cu obiective de tipul asta. Campul pare destul de limitat, cel aparent probabil in jur de 50 grade, cel efectiv in jur de doua grade jumate. 
In rest, pt ceea ce este, n-as zice ca sunt prea nemultumit. Poate doar priza aia a mainilor, zici ca-i facut pentru hobbiti :lol: Evident, se putea si mai bine, dar pana la un anumit nivel de pretentii, pot spune ca a fost un experiment placut si interesant.