-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Iun 2021 23:30


-----------------------------------
In ultimele luni am participat la un proiect care cuprinde observatii cu ochiul liber, binoclul si lunete mici.
Miercuri 26 Mai , iata-ma iar sub cerul liber, motivat sa fac observatii cu luneta 60x828mm, pe montura azimutala pipe Penelopa, folosind oculare Plossl 25mm pt. 33x, Plossl 10mm pt. 83x si Plossl 6mm pt. 138x, cu prisma diagonala-fara exceptii.

Observatii :

-Companionul de 6.84mv al lui Regulus/ STFB 6, cu separatia de 179'', bine vizibil la 33x

-Algieba/ Gama Leului / STF 1424, separatie 4,7'', rezolvata-separata la 83x

-Porrima /Gama Fecioarei / STF 1670, separatie 2,93'', excelent separata la 83x

-Delta Sarpelui / STF 1954 , separata la 83x. Este o dubla pe care n-am mai observat-o de ani de zile, este superba cu separatia sa de 4'' si stelele sale care difera doar printr-o clasa de magnitudine.

-Beta Balantei / Zubeneschamali este o stea verde; privita cu atentie la 33x si 83x si comparata cu Alfa Balantei 

- Roiul stelar sferic Messier5 s-a vazut ca un obiect cetos, rotund, cu centru luminos la 33x, 83x si 138x. Fara alte detalii.Vezi schita atasata.

-Izar/ Epsilon Vacarului / STF 1877 : s-a intamplat atat de demult incat incepusem sa cred ca observarea companionului acestei duble cu luneta de 60mm este doar o legenda care-mi bantaie amintirile.
Nu-i nici o legenda sau poveste, este o realitate reconfirmata in acea seara cand ,la 138x, am vazut companionul lui Izar pe primul inel de difractie, la un unghi de pozitie apropiat de Nord.
Interpretand schita pe care am facut-o si nota de observatii ar rezulta PA = 345 grade ,in timp ce StelleDoppie da  PA= 347 gr. Companionul l-am vazut ''la ora 11'' si am estimat Vestul ca fiind la ''ora 8:30''.
In acest ''metod'' al meu de a aprecia unghiurile, inseamna ca Nordul se vedea la ''ora 11:30'' iar Vestul, cum am zis, ''la ora 8:30". O ''ora'' devine echivalenta cu 30 grade,deci jumatatea cu 15 grade.
Asadar, lunetica mea mi-a prezentat companionul lui Izar la 15 grade ''inainte'' de Nord / 360 grade, adica 345 gr. Diferenta 2 grade !? :shock: :shock: :shock:   Vezi poza atasata.

-Surprizele placute nu s-au terminat aici. Steaua multipla Nu1 din Scorpionul se vede deja cu binoclul (destul de greu)  ca dubla  H 5 6AC. Luneta de 60mm a rezolvat in plus, fara separare, steaua mai slab luminoasa a ''dublei'' care este MTL2.
Atasez captura de ecran din StelleDoppie pentru aceasta minunata stea. Cu dobsonianul de 125mm F/6,9 am rezolvat (in tineretea mea observationala) si dubla BU 120 cu separatie de 1,2''. 
Cu luneta insa am fost foarte incantat sa vad aceasta stea ''doar'' ca tripla: cu dubla MTL2 rezolvata in  H 5 6AC. (Daca n-aveti telescop de 12'' nu luati prea in serios afirmatia ''5 visible stars in the system''. :P ).

Am notat pe schita observatiei : ''comp slab lipita la ora 2" si ''w la ora 9''.
Aceasta inseamna ca Nordul se vedea la ''ora 12''.
''comp slab lipit la ora 2'' era companionul lui MTL 2: doua ''ore'' = 2x30 gr= 60 grade.

Nord = 0 grade 
PA = 0 + 2x30= 60 grade

Vedem ca StelleDoppie da PA = 56 grade.  Diferenta 4 grade !? :shock: :shock: :shock: 

Stau si ma crucesc si nu-mi vine sa cred !
Ce-o fi fost cu mine in seara aceea ? Am nimerit niste precizii in evaluarea unghiurilor de pozitie ... nemaivazute in jurnalul meu de observatii.

Am continuat cu rezolvarea dublelor Beta din Scorpionul la 33x; Alfa si Delta din Hercule (ultima, cu mare greutate ca-i delta mag maricel).

Am vizitat M13 si M92, niste mici rotocoale de lumina cetoasa, laptoasa.

La Epsilon 1-2 am rezolvat si separat Epsilon 2 (componenta sudica), cea nordica am vazut-o cu discurile Airy tangente.

Eta Lyr cu separatia de 28'' nu a pus probleme dar am inteles de ce nu o pot rezolva cu binoclul 10x50mm : are delta mag > 4mv.

Albireo , frumoasa si fardata in culori stridente ca totdeauna.

In incheiere am cautat ... si am tot cautat ... pana ce am gasit dubla 16 Cyg, pe care am rezolvat-o de multe ori cu binoclul. Scopul de aceasta data a fost observarea nebuloasa planetara NGC 6826 / Cat's Eye / Ochi de matza ( noa , asta e, iubesc pisicile ...).
NGC 6826 se vede in acelasi camp cu 16 Cyg.
Deci gasesti 16 Cyg= gasesti Cat's Eye Nebula.
Iar daca la 83x nu am fost sigur ca priveam nebuloasa, la 138x se vedea clar forma rotunda, cetoasa a nebuloasei. Fara alte detalii. Nici nu ma asteptam...

Cer senin,Mircea