-----------------------------------
Erwin
05 Iun 2021 09:17


-----------------------------------
Interesant acest review. Mul&#539;umim. 

Trebuie să adaug că eu am luat acest ocular mai demult &#537;i am fost cu el la Mircea care este un observator mult mult mai versat decât mine, poate nu atât de exigent ca tine iar concluzia lui la prima vedere a fost că este un ocular "de &#539;inut". A&#537;adar ulterior &#537;i-a luat &#537;i el unul. Presupun că amândoi am profitat de reducerea de la vremea respectivă, probabil un pre&#539; ceva mai corect având în vedere observa&#539;iile tale, pre&#539;ul întreg fiind cam mare. 

Eu am folosit ocularul cu succes alături de alte oculare din trusă, Nagler type 6 de 9 &#537;i 11mm &#537;i nu am fost neapărat atent la cele semnalate de tine dar sigur pe mine nu m-a supărat efectul kidney bean, ba chiar mi se pare ciudat că el există. Impresia mea era că este clonă de type 6, nu type 4. Voi verifica cu proxima ocazie. 

Ce m-a deranjat pe mine este că cele 2 oculare, de 7 &#537;i 4mm pe care l-am cumpărat ulterior, de&#537;i sunt produse sub acela&#537;i brand, TS, nu sunt parfocale. Este foarte neplăcut să treci de la 7 la 4mm la observa&#539;ii planetare &#537;i să fie necesar să refocalizezi, mai ales că nu sunt parfocale nici cu celelalte din trusă. &#536;tiu că există o rezolvare simplă, utilizarea unor inele dimensionate corespunzător, dar asta func&#539;ionează doar dacă ai nevoie de extindere. Va trebui să cercetez neapărat &#537;i acest aspect.

Pe de altă parte, îmi aduc aminte că există două genera&#539;ii ale acestui tip de ocular produs sub mai multe branduri. Se pare că actualul Lacerta este diferit de WO sau TS. Am putea face o compara&#539;ie între cele două? Al meu a venit perfect curat, cel pu&#539;in. :)