-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Iun 2021 14:57


-----------------------------------
Erwin

Drept sa spun, am folosit Lacerta 4mm aproape exclusiv pe Toleascop la 200mm F/6.16.
Imi amintesc ca l-am incercat si pe luneta ''zoth'' 90x600mm dar acolo am decis sa ma limitez la 120x obtinut cu Radian 5mm.

Silviu

M-ai inteles gresit (sau m-am exprimat eu gresit) daca s-a inteles ca Lacerta 4mm este un ocular ''care imi place''. Este un ocular care imi este foarte util, din cauza focalei scurte - care-mi ofera marire mare si a campului mare care este mana cereasca pe un dobsonian. 
Pe campul sau restrans la jumatate in diametru  fata de Lac 4mm (deci arie de patru ori mai mica), ocularul ortoscopic Kasai 4mm ofera imagine mai buna ... dar nu apuci sa vezi mare lucru ca, la 308x, obiectul a si zburat din camp.
Ocularele Radian sunt preferatele mele. Dar incep sa tin la Lacerta 4mm deoarece am trecut impreuna prin cateva experiente deosebite. De pilda azi-noapte, dupa miezul noptii, a inceput sa se innoreze.
Patura subtire de nori varia lent in grosime, asadar stralucirea stelei duble - extrem de dificile, Zeta Herculis fluctua puternic in timp. Radian 5mm oferea marirea de 246x, insuficienta pentru conditiile date, asa ca am apelat la Lac 4mm. Ei bine, acest soldat mi-a adus trofeul : la 308x, am avut multe perioade de cateva zeci de secunde in care companionul lui Zeta Her se vedea excelent la unghiul de pozitie pe care la estimat la 100 grade. Stelle Doppie afiseaza pentru Zeta Her un PA= 105 grade , la separatia de 1,43'' si Delta mag=2,45mv.Deci, din nou, a noastra e victoria ! 

Sa te vad Imparate, ce spui : o fi el doar o bruta vanjoasa, si nu-ti prea place moaca soldatului tau credincios, dar cum sa nu-l decorezi cand arunca la picioare tale teasta mult dorita a vrajmasului tau !?

Mircea