-----------------------------------
Erwin
08 Iun 2021 07:02


-----------------------------------
Bine ai venit pe forum!

O experien&#539;ă similară am avut &#537;i eu, dar ceva mai târziu, când m-am dus la un prieten ce avea luneta din tub de canalizare, lentilă de ochelari &#537;i ocular din obiectivul de la aparatul Smena. Însă el a pus diafragma de la Smena undeva în tub &#537;i a redus cromatismul dar &#537;i iluminarea, luneta lucrând la un F/60-F/80, ceva de speriat. A&#537;a că m-am apucat să fac &#537;i eu o lunetă, clasica de 1.33m, am luat o lentilă de 1 dioptrie de la optician care mi-a ajustat-o la polizor la diametrul necesar, am folosit un tub din carton de la hîrtie de calc &#537;i am pus o diafragmă ceva mai generoasă. Ocular am folosit un dublet recuperat dintr-un obiectiv fotografic. Nu am avut o montură, era greu de &#539;inut în mână, mărea de vreo 50X dar am observat cu ea Luna &#537;i cel mai mult am stat într-o seară când era o eclipsă par&#539;ială. 

Abia după câ&#539;iva ani mi-am făcut timp să ajung la Observator (locuiam în Timi&#537;oara pe atunci) la o eclipsă par&#539;ială de Soare, cred că era prin 2006?, unde i-am cunoscut pe câ&#539;iva dintre astro-amatorii cu care am devenit apoi prieten &#537;i colaborator &#537;i de la care am aflat despre acest forum. De pe forum am cumpărat primul obiectiv adevărat de lunetă care a fost primul instrument serios construit &#537;i cu care am făcut numeroase observa&#539;ii. 

Vizita la Observatorul din Bucure&#537;ti de la Institutul Astronomic este acum posibilă, s-a cam terminat pandemia care ne împiedica să primim vizitatori. Însă î&#539;i recomand să î&#539;i faci timp să vii la AstroFest 2021. 

Nu &#537;tiu ce e cu radio online... Pe mine mă atrage radio adevărat, pe calea undelor, a&#537; vrea să "ascult" Universul, dar încă nu am un radio telescop...