-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Iun 2021 18:02


-----------------------------------
Eclipsa de Soare din 10 Iunie 2021, Sarbatoarea Inaltarii Domnului si Ziua Eroilor.

Am observat cu dobsonianul de 200mm, diafragmat extra-axial la 60mm diametru, prin filtru solar Baader .
Am facut fotografii cu telefon LG K7, fixat cu adaptor  BTC pe ocularul Plossl Sirius 25mm , G= 48x.
Culoarea este un artefact artistic ''de la mine cetire'', deoarece filtrul mylar aplica o puternica nuanta albastra Soarelui.
Dar, cum bine stim, Soarele este o stea galbena GIII, culoarea aceea albastra o fi mai potrivita pentru eclipsele lui Rigel sau Spica. Oare pot sa spun ... ''vom vedea'' ?

Observatiile vizuale le-am efectuat prin ocularul Seben zoom 8-24mm, la grosismente intre 51x si 154x. Am facut o schita care surprinde grosier cum se vedea proiectat pe Soare profilul reliefului selenar, formand o linie zimtata la marginea zonei de umbra de pe discul solar. De mai multe ori s-a vazut foarte clar profilul tronconic al vreunui crater selenar si adanciturile unor vai sau prapastii selenare crestate in adancime in muchia umbrei.

Din cele vazute, am tras concluzia ca reflectorul nu este instrumentul cel mai potrivit pentru observarea Soarelui. Armand, desi a observat cu luneta Celestron 102mmx500mm, diafragmata la 70mm, deci la F/7, a vazut concomitent si doua pete solare care in telescopul meu, diafragmat la F/20, nu s-au vazut ... :| 

Dar eclipsa am vazut-o ''ghinisor'' si pentru asta sunt recunoscator ! Alta la rand !

Mircea