-----------------------------------
iulian90
11 Iun 2021 18:38

Telescop Seben 150/1400 - inlocuire oglinda secundara
-----------------------------------
Buna ziua tuturor. :) 

Telescopul Seben de 150mm, cu focala de 1400mm, care l-am primit anul trecut de la colegul de forum @FlorinC , avea o problema cam mare cu astigmatismul, din cauza caruia colimarea era tare dificila si fara un rezultat prea bun si care limita grosismentul la cel mult 150x. Practic de la 155x in sus imaginea  stelelor, figura de difractie arata "groaznic" si telescopul nu era in stare sa separe stele duble cu separatia de macar 4", la grosismente de peste 300x (388x cu ocularul Super 3,6mm). 
Mai jos atasez o imagine cu figura de difractie produsa de acest telescop, la testul pe stea artificiala (cu telescopul amplasat la 30m de steaua artificiala), in care se vede cat de urata era imaginea de difractie, la diverse reglaje de focus, de la intrafocus pana la extrafocal. 
In intrafocal, imaginea de difractie avea forma eliptica iar pe masura ce reglam focusul si ajungeam in extrafocal orientarea elipsei se schimba cu 90 grade, iar in focus imaginea arata ca o popice cu niste arcuri de difractie, ca in imaginea de mai jos, sau ca o cometa. 

Anul trecut am facut niste teste si verificari pentru a afla care este cauza astigmatismului, mai intai am inceput cu oglinda primara ; era cam stransa in urechile de fixare, am slabit putin suruburile, apoi am facut testul pe stea, dar tot asa nasol arata imaginea de difractie. Apoi am rotit oglinda principala in barilet, cu 45 grade si am facut iar testul pe stea ,dar am observat ca orientarea elipsei imaginii de difractie in intra sau extrafocal nu se schimbase deloc. Am mai continuat sa mai rotesc oglinda si sa fac verificari dar tot nu se schimbase nimic. Am ajuns atunci la concluzia ca nu oglinda primara este responsabila de aparitia astigmatismului si mi-am indreptat atentia spre oglinda secundara si corectorul de sfericitate tip Jones-Birds, care este amplasat in tubul portocular, la capatul dinspre oglinda secunadara.
Prima oara ma gandeam ca poate oglinda secundara nu este colimata bine, am colimat-o cat am putut de bine, concomitent cu oglinda primara, dar astigmatismul refuza sa se amelioreze sau sa dispara, tot aceeasi imagine urata, tot aceeasi orientare a elipsei in intrafocal sau in extrafocal. Am rotit si corectorul ,poate o fi fost de la el problema, dar nici de data asta problema nu disparuse. Ma dadusem batut, putin suparat ca nu reusisem sa rezolv problema, dar convins ca aceasta era produsa fie de secundara fie de corector. 

Ieri mi-a venit o idee stralucita, de a inlocui oglinda secundara cu cea de la reflectorul de 114/900mm, care are diametrul mic de 28mm, doar pentru test ,sa vad daca se produce vreo schimbare, macar sa stiu daca astigmatismul este de la oglinda secundara sua de la corector. 
Am inlocuit-o si dupa ce am colimat ambele oglinzi la telescopul de 150mm si am facut testul pe stea artificiala am ramas "cu gura cascata" ; in timp ce orientam telescopul spre steaua artificiala, mi-a sarit in ochi o claritate si contrast deosebit de bune la niste frunze de vita de vie din curte, focalizate in telescop, apoi cand am indreptat telescopul spre steaua artificiala, "m-a dat pe spate" imaginea atat de frumoasa a figurii de difractie, de forma circulara si cu inele si arcuri de difractie, intocmai ca la un instrument de calitate si bine reglat . :D  Nu-mi venea sa cred cat de bine vedea telescopul de 150mm acum. :) 
Am facut si o captura cu camera NexImage si lentila Barlow 3x, pentru a scoate in evidenta imaginea de difractie care arata mult mai bine decat inainte de inlocuirea oglinzii secundare. Deci problema cu astigmatismul era produsa de oglinda secundara, care nu este de calitate si care trebuie inlocuita neaparat.

Am testat telescopul si la stele si am ramas uimit de cat de bine se vad stelele acum in acest telescop, claritatea imaginii a crescut pana aproape de margini, coma s-a redus si ea destul de mult, apare doar la grosismente mici. Acum telescopul rezolva bine stelele Izar din Bootes, Porrima din Virgo, Epsilon Lyrae, Marfik din Ophiucus, care este o stea dificila pentru reflectorul de 114mm. Am observat si cateva roiuri globulare, ca M 13 ,M 5 sau nebuloasa planetara M 57 si se vad superb (dar putin mai intunecate decat inainte).

Desigur ,telescopul nu va ramane cu oglinda secundara de la telescopul de 114mm, caci e cam mica, de doar 28mm, fata de 35mm cat are oglinda originala, care si aceasta este cam mica pentru acest telescop, intrucat are o oglinda primara sferica cu raport focal tare mic, f/3,3, si focala de doar 500mm, care este marita de corectorul de sfericitate la 1400mm si conul de lumina are deschidere unghiulara mare si necesita o oglinda secundara mai mare decat un telescop de 150mm dar cu focala nativa mare. 
Nu am observat vignetare, dar mi se pare ca telescopul ofera o imagine mult mai buna dar mai intunecata decat inainte si am impresia ca oglinda secundara de 28mm cam taie din conul de lumina. De aceea sunt in cautare de o oglinda secundara de 35-38mm diametru mic. Am vazut pe Astromagazin.ro dar noua e cam scumpa, 210 lei oglinda de 38mm.

Am facut si un calcul cu ajutorul calculatorului online [url=https://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html]Newt for the web pentru telescoape Newton si la parametrii care ii are oglinda primara a acestui telescop, imi recomanda o oglinda secundara de cel putin 45mm diametru mic, dar este mult prea scumpa si produce obstructie cam mare, asa ca as opta pentru o oglinda de 38mm. 
Deasemenea si spiderul oglinzii secundare s-ar putea sa il inlocuiesc cu unul construit in regim DIY, fiindca este cam gros si suportul central al spiderului are diametrul mai mare decat oglinda secundara, adica de 45mm si produce obstructie inutila.
Oricum ,acum am aflat cauza astigmatismului, stiu ce am de facut, s-ar putea sa mai dureze pana ce o sa ii pun o alta oglinda secundara la reflectorul de 150mm, dar odata ce am rezolvat acesta problema, telescopul de 150mm va deveni principalul "aliat" la observatii planetare, de stele duble, la Luna, la DSO alaturi de reflectorul de 114mm. :)