-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Iun 2021 23:11


-----------------------------------
Silviu 

Sunt foarte de acord cu tine, sunt sanse ca prin lipire sa apara tensionari in suprafata optica.
Trebuie executata cu mare grija, e totusi fezabila.
Toate oglinzile mele sunt lipite, am vazut  detalii pe Marte si am rezolvat stele subarc  de pana la 0.6''. Dar hai sa vorbim altadata despre cum lipim, acum sa ne ocupam de secundara asta.

Iulian

Nu poti lasa camp de plina lumina 0.
Hai sa-l luam de 12mm ca tot poporu'...
La ''inaltime focuser'' e clinciul.
Te rog masoara cat de exact poti inaltimea/ distanta dintre peretele exterior al tubului si planul focal al oglinzii principale fara lentila corectoare/Barlow, pentru infinit (Soare- ai grija mare, Luna, obiect foarte indepartat- ziua).
Altfel spus : la ce distanta inafara tubului formeaza imagine pentru infinit oglinda principala.
Acest parametru trebuie sa-l introduci in Newt drept ''focuser height'' in cazul tau.
Uita pe moment de focuserul adevarat.

Trebuie sa intelegi ca numai punctele din campul de plina lumina /CPL primesc lumina de la fiecare punct al oglinzii principale. Daca il lasi zero inseamna ca numai centrul planului focal primeste lumina de la intreaga oglinda principala. Pune deci 12mm ... noa, juma de inch adica.

Daca imaginea se formeaza /trebuie sa se formeze/ la 40mm inafara tubului:

40+ 175/2 = 40+ 88 =128mm

128 / 3.3 = 38mm

Asta ar fi axa mica a secundarei pentru CPL=0/
Daca CPL= 12mm

secundara ta = 38+12= 50mm pentru imagine primara la 40mm inafara tubului.

Ceea ce nu mi se pare deloc exagerat la F/3.3.
Ocularele, focuserul lucreaza cu imaginea alungita de lentila Barlow si inteleg ca lucreaza bine.
Deci partea asta nu intereseaza pe Newt.
Ceea ce ''omoara'' telescopul tau este distanta aceea unde se formeaza imaginea inafara tubului: inaltime mare = secundara mare.



Mircea