-----------------------------------
iulian90
12 Iun 2021 18:14


-----------------------------------
Da. E bun, deci merg pe varianta acesta, cu oglinda de 37mm de la tine. :) Oricum si corectorul taie din conul de lumina asa ca nu are rost sa pun o alta oglinda mai mare. 
Corectorul de sfericitate nu taie doar razele marginale inclinate ci si putin din conul axial de lumina, reducand astfel din apertura efectiva a telescopului asa ca trebuie schimbat si el cu un alt dublet negativ cu diametru de macar 25mm si focala in jur de -80, -90mm, deci o sa incep sa mai caut prin targul Obor ,(cat tot s-a deschis de curand) diverse obiective foto desfacute, dezafectate, de la care sa procur un asemenea dublet, care sa fie si biconcav asimetric. 
Pana atunci, fie las corectorul original, fie il inlocuiesc cu lentila Barlow de la Saiph, care este tot un dublet biconcav asimetric ,are focala de -110mm si apertura de 24mm, putand sa o fixez in portocular cu tot cu celula. Chestia este daca va corecta aberatia de sfericitate , s-ar putea sa trebuiasca sa o pun mai aproape de oglinda secundara si mai departe de ocular ca sa corecteze aberatia de sfericitate, dar voi vedea, o sa fac o incercare. 

Referitor la diafragmarea oglinzii primare, si eu am procedat la fel cu reflectorul de 114mm, care are si el marginea rabatuta. I-am pus mai intai o diafragma cu apertura de 100mm, apoi am inlocuit-o cu o diafragma de 110mm apertura, in prezent reflectorul fiind de 110/900mm.

Este buna si ideea ta de a lipi secundara cu banda adeziva dubla. O sa caut pe la Dedeman, Bricodepot, poate gasesc. Dealtfel am gasit un suport pentru secundara din textolit, in pachetul pe care mi l-ai trimis cu camera Samsung, cred ca o sa fie bun pentru fixat oglinda secundara de 37mm. :)