-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Iun 2021 00:12


-----------------------------------
Oho, multumesc Marius pentru informatii !

Eu asta si ziceam ca ai fost primul dintre cei care au prezentat pe forum observatiile lor despre Nova Her.
Nu ma refeream la persoanele din straturile extrem de inalte ale stratosferei astronomice si care nu se compromit cu oamenii astia maruntei de pe aici. Eu ce pot sa fac daca am gusturi d-astea indoielnice, toata viata mea m-am simtit bine printre proletari. 

Ma bucur ... ca am ''nimerit-o'' cu estimarea !
Poate ma enervez si ma apuc de variabile.

Azi la noi cerul e laptos, se vede doar Luna , Arcturus si Vega.
Dar aseara am putut sa fac observatii si , evident, am reobservat (si) Nova Her 2021 cu dobsonianul de 200mm.
Am facut urmatoarea estimare la ora 23:40 ODV adica 20:40 UTC, folosind notatiile din schita mea si magnitudinile AAVSO:

    c 4 N 6 b

Tradus in magnitudini ar insemna ca aseara, Miercuri 16 Iunie a.c., nova era la 9,6 mv  la ora 20:40 UTC.

In orice caz, nova se incadra ca stralucire intre cea a stelei mai luminoase ''c''  si cea a stelei ''b'' dar nitel mai apropiata de a stelei ''c''.

O dovada indirecta a scaderii de luminozitate este si aceea ca la 41x nu se mai vedea culoarea oranj.
A trebuit sa folosesc ocularul zoom Mark III pentru 154x pentru a zari din nou culoarea oranj dar nici atunci nu a fost foarte evidenta.
Se spune ca abilitatea noastra de a distinge culori scade dramatic pe masura ce scade nivelul de iluminare.
Asa o fi dar , precum cu multe alte lucruri legate de vaz, lucrurile sunt probabil mult mai nuantate.
Dupa ce petrec patru-cinci ore la ocular si intru in casa la culcare, gasesc camerele in intuneric, cu jaluzele lasate. De multe ori am remarcat ca disting nu numai forma obiectelor dar vad culorile din desenul covoarelor. In absenta oricarei iluminari directe.
(Atat mi-ar trebui sa aprind luminile pe la doua noaptea :shock: ... imediat ar avea loc o scadere abrupta a numarului observatiilor mele ! :o )

Cer senin , Mircea