-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Iun 2021 18:52

Zilele si noptile unui ... variabilist intarziat
-----------------------------------
Am vrut sa pun acestui topic titlul snob de ''Back to school'' , in romgleza atat de iubita in aceste vremuri de kakao.
Dar deoarece iubesc proza lui Gib Mihaescu, scriitor extraordinar si astronom amator pasionat, am preferat sa parafrazez unul din titlurile sale.

Despre ce este vorba in acest topic ?
M-am hotarat sa ma familiarizez cu adevarat cu stelele variabile.
Aici as vrea sa notez si sa discut cu voi observatiile mele de variabilist incepator.

Daca esti ca mine si ai prins drag de stelele variabile, acesta este si topicul tau,descrie si tu incercarile tale aici si hai sa invatam impreuna!

Sambata 19 Iunie 2021, am pus binoclul Fujinon 7x50mm pe ''parghia binoculara'' si am observat stele variabile ''scoala''.
Am utilizat hartile, metoda Nijland -Blajko si notatiile din ''Sa facem observatii astronomice'' de Matei Alexescu.

Beta Lyr

Gama 1 Beta 4 Zeta
Miu'  2 Beta 4 Zeta
Miu'  2 Beta 2 Xi

R Lyra

Eta 1 R 2 A
Zeta 3 R 2 A

Alfa Her

Alfa' 4 alfa 1 Gama
Delta 2 Alfa 1 Gama
Beta 3 Alfa 1 Gama 

Pana acum, rareori cand am efectuat estimari de magnitudine, am folosit metoda Pickering.
Sambata a fost prima data cand am folosit metoda Nijland, desi aceasta imi era cunoscuta de multa vreme din lecturi. 
Am reintalnit-o cand am participat la reeditarea de catre editura Astromix a cartii ''Cum sa inveti stelele'' a lui Anestin. Acesta a numit-o ,firesc, doar metoda Nijland: in 1913 URSS exista doar in cosmaruri. 
Deocamdata nu mi-am dat seama care este diferenta adaugata de Blajko: Alexescu a recomandat mereu metoda Nijland-Blajko.

Atasez notitele observatiei si, pentru atmosfera, o poza a parghiei binoculare cu Fujinon 7x50mm pe ea.

Mircea