-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Iun 2021 20:19


-----------------------------------
Aseara am efectuat o noua runda de observatii la variabile : R Lyrae, Beta Lyr, Alfa Her, Delta Cep si Mu Cep/ Garnet Star.

Conditiile de observatii au fost ''ceva de speriat''. Parea ca inteligentu' planetei, Bula a lu Portaru', chiar a inceput sa imprastie nisip in atmosfera.
Nu am mai vazut niciodata cer atat de nebulos in Iunie, doar uneori in Noiembrie,tarziu.

De ce am mai observat variabile ?
Pentru ca exactitatea conteaza mai putin acum, exercitiul de recunoastere a stelelor si deprinderea rutinei de efectuare a  observatiilor conteaza.
Am lasat dobsonianul la penzie  si punand binolcul Fujinon 7x50mm pe Bizooka am observat :
-Zeta Lyr+61 Cyg+Delta Cep+Omicron Cyg+Albireo , rezolvate si separate ca stele duble.
-Omicron Cyg s-a vazut ca o tripla superba,frumos colorata
-Psi Dra nu a fost rezolvata ci s-a vazut ca cifra ''8'' , stand cuminte la verticala
-Cr 399 a fost bine vizibil 
-M29 s-a vazut ca o ceata minuscula, pierduta in pacla bilghetziana si nici IC 4665 nu s-a vazut mai stralucit
-Luna Plina a fost formidabila, un obiect ''de obiect'' nemaipomenit de frumos si plin de detalii de relief,colorate in atatea si atatea nuante de bronz. 

Mircea