-----------------------------------
zoth
14 Dec 2007 10:25


-----------------------------------
...un binoclu cu o lentila biconvexa (elimina aberatiile cromatice - e apocromata) cu f=200mm (si un diametru de vreo 80mm), un sistem de prisme porro (am vazut ca nu au design complicat - prisma triunghiulara) si un ocular plossl (am citit ca are un camp de vedere foarte bun, e cel mai raspandit azi si din site-ul primit de la voi, nici nu e compus din f multe lentile). Ocularul as vrea sa il construiesc cu o focala de 2,5mm. In felul acesta sper sa obtin un G=80 (200mm/2,5mm). Astfel respect si ideea ca G<= 2*diametrul obiectivului.  E greu de facut un ocular plossl de catre un novice ca mine ? Sa fiti sinceri  :) .

cateva consideratii de ordin practic si teoretic as spune si eu aici.
in primul rand o simpla lentila biconvexa folosita pe post de obiectiv nu poate fi apocromata.
daca te referi la factorul de forma al lentilei acesta poate optimiza intr-o oarecare masura aberatia de sfericitate si coma dar aberatia cromatica se minimizeaza prin alaturarea mai multor elemente optice din sticle optice diferite.
cateva idei poti citi in topicul de aberatii optice.
practic, asa cum s-a mai spus, prin folosirea unui obiectiv dintr-o singura lentila de 80 mm cu un raport focal de 2.5 imaginea rezultata va fi puternic marcata de aberatie de sfericitate si cromatism.
referitor la designul porro intradevar el nu este complicat dar este in schimb foarte sensibil la alinierea pe axa optica.
manual este foarte greu de aliniat in lipsa unui colimator si a unei lunete de vizare cu reticul.
in ce priveste ocularul Plossl, nu sunt sigur dar cred ca nici industrial nu se fabrica cu asemenea focala de care spui.
la ocularul Plossl pozitionarea pupilei de iesire (eye relieful) este in functie de focala (0.7-0.8f) deci situat sub 2 mm in cazul de fata ceea ce ar face practic aproape imposibila folosirea lui.
eu as recomanda ca inainte de constructia unui binoclu sa incepi cu o simpla luneta iar in locul obiectivului dintr-o singura lentila sa folosesti un dublet acromat spatiat sau lipit (indiferent pentru inceput) sau daca vrei sa folosesti o simpla lentila aceasta sa aiba o focala foarte mare...