-----------------------------------
iulian90
11 Iul 2021 19:19


-----------------------------------
Multumesc mult pentru ajutorul acordat,pentru oglinda secundara. :D 

Acum telescopul l-am adus pe linia de plutire , nu mai are astigmatism, oglinda secundara este mai mare si buna si montata corect pe suport si in pofida aberatiei de sfericitate care a mai ramas ,telescopul da rezultate bune la DSO. 
Poate ca pe viitor voi inlocui si oglinda primara cu una parabolica (150/600mm) si voi scoate corectorul, iar planul focal al oglinzii va fi si mai in afara tubului decat este acum fara corector, ceea ce va permite utilizarea ocularelor direct in focarul oglinzii primare, fara corectoare, fara alte chestii inutile. 
Dar deocamdata sunt multumit de telescop si il voi utiliza in aceasta forma cativa ani. :) 

In privinta testului Rayleigh, am folosit fosta montura Dobson de la telescopul de 114mm, fiind intoarsa invers si in care vine tubul de la o luneta, cu focuser, montata in discul de la baza monturii care acum vine in partea de sus. 
In capatul focuserului am montat lampa cu neon ,fiind astfel reglabila fata de colimatorul care se gaseste in partea de jos a monturii ,separat de tubul lunetei, care provine de la luneta de 45mm caruia i-am scos obiectivul.
Colimatorul este un obiectiv de 60/800mm si l-am montat pe o bucata de plcaj subtire. Iar sub colimator vine vasul cu apa in care pun oglinda pentru testat, vasul fiind asezat pe o placa triunghiulara prevazuta cu trei suruburi pe post de picioare reglabile ce vin in contact cu o alta bucata de placa din pal melaminat.
Picioarele au montate in varfuri piulite infundate sferice pentru  frecare minima in timpul reglajului de echilibru a vasului cu apa.