-----------------------------------
Erwin
13 Iul 2021 06:57


-----------------------------------
Eu am folosit, inspirat de Lauren&#539;iu Alimpie, un mai vechi membru al forumului &#537;i ATM-ist veteran, tuburi din inox fabricate la comandă (diametru &#537;i lungime) la Sa-Nu Services SRL Topolovă&#539;ul Mare jud. Timi&#537;. Ei construiesc tubulaturi de aer pentru instala&#539;ii de climatizare, aerisire &#537;i co&#537;uri de fum. Au fost destul de ieftine la vremea aia, în jur de 120-150 lei. La newtonian i-am rugat să nu îndoaie tabla înainte de sudura în puncte pe generatoare, astfel tubul a rămas mai rotund. La cassegrain îndoitura produce o abatere semnificativă de la forma circulară în zona aia a&#537;a că a trebuit să ajustez toate piesele dinăuntru ca să intre. 

Inoxul are 2 avantaje: la aceea&#537;i grosime este mai rezistent decât tabla neagră de o&#539;el &#537;i coeficientul de dilatare este mai mic, mult mai mic decât al aluminiului. Ca aluminiul să fie la fel de rezistent trebuie o grosime cel pu&#539;in dublă. E mai greu de înnegrit dar după ce am &#537;mirgheluit cu &#537;mirghel dur interiorul tubului &#537;i l-am degresat, vopseaua negru-mat spray a prins bine &#537;i nu s-a exfoliat. În zonele sensibile am lipit velur negru autocolant luat de la Decorama.