-----------------------------------
Doru Dragan
15 Dec 2007 10:00


-----------------------------------

Problema adevarata nu tine de garantia functionalitatii, ci de cea a calitatii.
Indiferent de provenienta componentelor optice, aflate in instrumentele de firma sau "home made", marea majoritate a cumparatorilor nu stiu, nu vor, sau nu au posibilitatea de a testa riguros calitatea, pentru a vedea daca se respecta anumite specificatii.

Mai mult, unui incepator / persoana care nu are format ochiul, nu are etaloane de comparatie bine stabilite, i se va parea buna si o imagine mediocra. Cu alte cuvinte, poate fi mintit usor.

Obiectivele FH stiu ca au o rugozitate mare (multe puncte ramase), dar SH-urile cum pot fi clar recunoscute? Printr-o suprafata ceva mai bine polisata? Comparatia imaginii data de doua instrumente? Sau au "celula" sigilata si stampilata, livrindu-se cu acte ale calitatii?

Personal as avea anumite rezerve daca SH-urile sint atestate doar oral.  :?
Spre deosebire de functionalitate care se poate defecta in timp, calitatea optica odata stabilita nu sufera modificari catastrofale decat in caz de "catastrofe" :). Atestarea SH-urilor nu se face oral ci prin eventuale teste optice si mai ales teste in conditii de lucru (noaptea pe stele). Daca iei un telescop de la firma Orion, Meade, Celestron, SkyWatcher etc., iei o "mata in sac" atestata oral. Garantia calitatii e data doar de renumele firmei. Daca se constata ca instrumentul e prost, se poate eventual returna dar trebuie sa se ajunga la un acord cu firma si trebuie transport etc. Un instrument SH luat de aici din tara de la un alt amator, poate fi testat inaintea cumpararii. Daca iti place il iei daca nu, nu. Stiu din revista Sky and Telescope ca unele firme au obiceiul sa dea uneori instrumente mai putin reusite unor anumiti clienti. Daca respectivul client se sesizeaza si face un pic de gura, i se inlocuieste instrumentul fara probleme. Daca nu, nu :(