-----------------------------------
tudor
17 Iul 2021 18:46


-----------------------------------
VICTORY 10X42 vs CONQUEST HD 10X42

Mecanica, ergonomie, design
Mecanica nu cred sa difere foarte mult, singura diferenta mai importanta este rotita de focus care la Victory se misca impecabil. In rest amandoua binoclurile au o constructie solida cu armura rezistenta. Ergonomia este extraordinara la Victory. Cu toate ca amandoua binoclurile cantaresc 795g (le-am cantarit) Victory pare mult mai usor datorita balansului greutatii spre oculare atent distribuit. Am ramas surprins cum Conquestul pare umplut cu nisip in comparatie cu Victory! In schimb Conquestul este mult mai compact, ocupand in rucsac mai putin loc. Designul este asemanator in partea ocularelor avand anumite linii si curbe comune.
Amandoua au distanta de privit la oculare de 18mm foarte buna pentru purtatorii de ochelari. Dar mie mi se pare un  pic mai comod de privit cu ochelarii prin SF. Amandoua au prisme Schmidt-Pechan,  sunt Waterproof 400 mbar si au LotuTec coatings pentru stergerea usoara a lentilelor.

Performanta optica
Rezolutia pe centru este identica in ambele binocluri si este fantastica! Aceste binocluri detin recordul din cate am testat in gama de magnificatie 10x
Claritatea este extinsa 95% la Victory si 90% la Conquest
Campul vizual este de 6.8 grade la Victory si 6.6 grade la Conquest. Nu am observat mare diferenta, doar ca in SF incapeau stelele Alkaid si Alcor, iar in Conquest cu 0,2 grade in minus nu incapeau decat foarte la limita. Deci nu mare diferenta de camp, in schimb se simte clar ca imaginea e mai imersiva in SF datorita efectului de hublou dat de ocularele foarte mari ale SF ului (27mm vs 25mm diametre) 
Luminozitatea este identica in ambele binocluri atat ziua cat si noaptea, avand amandoua o transmisie a luminii foarte mare de 93% pe lungimea de unda verde.
Contrastul este foarte bun in amandoua binoclurile, acestea avand un echilibru excelent intre contrast si luminozitate. De exemplu la unele binoclurile Leica si Nikon balanta deobicei inclina mai mult spre contrast, care este accentuat mai exagerat redand culorile mai puternic, dar sacrifica putin din luminozitatea perceputa in zonele umbrite! Aici tine de gusturile fiecaruia, eu insa apreciez modul echilibrat in care aceste doua  binocluri Zeiss au contrastul putin mai retinut dar care lasa un pic mai multa perceptie de luminozitate!
Redarea culorii alb. Aici amandoua binoclurile au o cromatica naturala. Dar la o privire mai atenta, si comparate cu binocluri ce au un balans de alb mai corect, se observa ca au o delicata tenta verzuie! 
Aberatiile cromatice, spre deosebire de Conquest, la SF sunt aproape absente. Isi fac aparitia, insa foarte discret, doar foarte pe margine.
Rezistenta contra lumina este foarte buna in ambele binocluri. Totusi, ca sa departajez putin cel doua binocluri, le-am testat in mai multe scenarii:
 1 Cu lampa puternica in cadru binoclurile s-au comportat bine, un pic mai bine Victory cu reflexii mai estompate.
2 Cu lumina laterala puternica dar privind intr-o zona puternic intunecoasa Victory avea o palida oglindire in FOV dar fara sa scada contrastul general al imaginii!
3 Cu Soarele la apus privind in imediata vecinatate a Soarelui Victory nu avea nici cea mai mica urma de scadere de contrast sau de reflexii. Conquest nu pierdea nici el contrast dar apareau niste mici reflexii foarte palide in partea de jos daca nu stai fix in axul optic.
Efectul 3D este un aspect mai putin intalnit la binoclurile roof. Dar aceste doua binocluri il au destul de accentuat pentru constructia roof. Insa Victory are acest efect tridimensional inca si mai accentuat si mai evident! Acest lucru se datoreaza diferentei mai mari dintre distanta interoculara si cea dintre obiective. La Victory aceasta diferenta este de 7mm iar la Zeiss este de 2-3mm.

Concluzii
Mai demult spuneam ca daca Conquestul nu ar avea aceste mici aberatii cromatice ar fi fost un binoclu perfect, acum Victory nu mai are aceasta slabiciune :) Deci pot spune ca este un binoclu care este mai aproape de perfectiune. Nu exista un binoclu perfect dar macar acesta e mai aproape.
Practic aceste doua binocluri sunt gemene cand vine vorba de: rezolutia pe centru, luminozitate, contrast si  redarea culorilor. Pentru culori, contrast si luminozitate le-am testat uitandu-ma prin ele  in acelasi timp  (alternand cand SF la ochiul stang si HD la ochiul drept, cand invers) si practic nu am putut sesiza nici o diferenta pe centru, chiar reusind uneori sa am o imagine unica perfect colimata :)  
Insa le diferentiaza cateva aspecte:  La SF aberatiile cromatice sunt mai bine gestionate, claritatea e un pic mai extinsa pe margini. Si mai mai sunt cateva amanunte optice care dupa parerea mea fac cel mai mult sa difere experienta la ocularele acestor binocluri: la Victory campul  vizual e un pic mai mare cu un efect de hublou imersiv, si prezenta mai pronuntata a efectul stereoscopic. 
Cand vine vorba de ergonomie, confort si mecanica aici Victory se detaseaza "victoryos". Insa Conquest are un corp mai compact si costa jumatate din Victory, deci raportul calitate pret este clar castigat de Conquest. Victory este un binoclu cu avantaje observate si apreciate  doar de un ochi obisnuit cu binoclurile si care "a gustat" din 'fructul"  performantei.  Merita dublu la pret daca are doar mici imbunatatiri in doar cateva sectoare? Aici fiecare isi are propriul sau raspuns. Pentru mine aceste mici imbunatatiri optice si mecanice, adunate intre ele, fac per total ca Victory SF sa fie indiscutabil mai placut si usor de utilizat si sa confere o imagine mai comoda si mai spectaculoasa!