-----------------------------------
Astroclubul Bucuresti
17 Iul 2021 20:03

Nova Herculis 2021 - masurarea magnitudinii aparente
-----------------------------------
Nova Herculis 2021 - masurarea magnitudinii aparente

Pe data de 12.06.2021, a fost descoperita de catre japonezul Seiji Ueda o nova stralucitoare in constelatia Hercule - NOVA HERCULIS 2021 (nume oficial V1674 Her).
Vizualizata initial la magnitudine aparenta 6, aceasta a coborat destul de brusc in perioada urmatoare.
Asadar, am incercat masurarea magnitudinii aparente din data de 29.06.2021.
Folosind bazele de date AAVSO, am folosit stele de comparatie nevariabile cu magnitudine cunoscuta. Alaturi de softul ASTAP, valoarea rezultata a fost de 12,4 - 12,5.
Pentru a confirma/infirma aceasta valoare, am rulat analiza fotometrica si in softul Aperture Photometry Tool.
Pentru consistenta, am analizat fotometric 3 din cele 6 cadre luate.
Valoarea medie rezultata este de 12,21 (vedeti poza din articol).

Geek Talk:
Novele sunt fenomene cataclismice de scurta durata (de obicei) care au loc in sisteme binare formate dintr-o pitica alba si o stea-companion mai mare. Materialul stelei mai mari se acumuleaza la suprafata piticei albe pana la momentul in care se declanseaza o reactie termonucleara violenta, avand loc o explozie care poate fi atat de luminoasa, incat poate strabate distante uriase (chiar intergalactice).

Telescop Newton 250/1000, F/4
Camera QHY 294M, bin 1x1
Rezolutie: 0.95"/pixel
6 x 10 sec cadre

Actiune desfasurata cu ajutorul Astroclubului Bucuresti si a Institului Astronomic al Academiei Romane in cadrul proiectului "Big data for small bodies" (BD4SB)

Autor: Bogdan Stanciu