-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Iul 2021 17:23


-----------------------------------
Salutare

Aseara a fost in sfarsit oleaca de senin printre nori asa ca am luat binoclul Fujinon 7x50mm si m-am dedat la observatii de variabile.
Am facut estimari la Gamma Cas, Delta Cep, Miu Cep, Eta Aql, Beta Lyr si R Lyr.
Am fost cuminte si am urmat sugestia lui Sara Beck si nu am mai folosit stelele de comparatie rusesti sugerate de Alexescu , provenite de la Parenago et comp. ci am folosit tutorialul ''Ten Star'' al lui AAVSO, fain tiparit si spiralat.

Note:
-am folosit binoclul 7x50mm din mana, nu de pe montura.
Uneori am observat cu ochiul liber.
Cel putin la R Lyr, Delta Cep si Miu Cep s-au vazut cu ochiul liber si stelele variabile si cele de comparatie

-am fost sabotat pe tot parcursul observatiei de Luna trecuta de PP si de nori subtiri, in miscare rapida

-binoclul 7x50mm, desi tinut in mana,  a rezolvat ca stele duble pe Delta Cep, Zeta Lyr, Albireo. 
61 Cyg s-a vazut ca un ''opt'' dardait.

-uneori printre nori s-a zarit Roiul Dublu din Perseu dar Algol /Beta Per a ramas ascunsa vederii mele

-spre final, s-a zarit ca o ceata luminoasa slaba roiul M29.
M39 a prezentat vreo sase stele iar Cr 399 s-a vazut foarte bine.

-Luna, brazdata de nori, avea un aer (usor amenintator) de mare planeta de tip jovian.
Simteam nevoia sa-i spun: ''stai cuminte cucoana, eu sunt unul dintre putinii admiratori care ti-au ramas. Unii de pe fakebuk vor sa faca petitie  sa te scoata de pe cer, sa aiba mai mult loc veceurile zburatoare ale lui Muskoi si, mai nou, sa-si plimbe chelia Jeff Bezea ...''.

Am incheiat seara nedumirit de ce m-am chinuit atata vreme cu telescoape, oculare etc daca Astronomia poate fi atat de interesanta si de distractiva doar cu un binoclu !?

Mircea