-----------------------------------
tudor
31 Iul 2021 19:58


-----------------------------------
Nikon HGL 8x32 vs Nikon EII 8x30
Compar aici un binoclu roof cu unul porro, amandoua Nikon. HGL 8x32 a fost binoclul de top de la Nikon fiind inlocuit de modelul EDG. In "celalat colt" avem un clasic care, chiar daca este un porro inca se mai fabrica si azi... Nikon EII 8X30.

Mecanica, constructie, design
Constructia. HGL este ca un tankulet,  fiind unul dintre cele mai rezistente binocluri ale mele. Corpul este din magneziu acoperit cu armura cauciucata. Este umplut cu gaz inert si rezista la scufundare in apa de 2m 5 minute. In schimb Nikon EII este mai fragil fara nici o rezistenta la apa sau praf. Totusi si constructia lui este una foarte robusta. Iata un exemplu de mecanica perfecta: atunci cand imping putin mai tare un ocular se misca rotita de focus fara ca puntea ce le tine sa se balanseze sau sa aibe jocuri. Este fixa si robusta miscand concomitent ambele oculare. Se pare ca aceasta punte a fost adoptata de la un model mai robust dar care nu se mai fabrica: Nikon SE 8x32 porro.  Mecanica acestui Nikon EII ma uimeste. Chiar daca este un clasic structura lui interioara este din aliaj de magneziu.
Focusul. La HGL rotita de focus are o miscare un pic vascoasa dar placuta si exacta. La EII merge perfect, este fluent fiind foarte exact neavand nici cel mai mic joc. Din nou o dovada de maestrie in executia si montarea mecanicii. Este unul dintre cele mai bune focusuri intalnite de mine. Preferatul meu este focusul lui Zeiss Victory SF 10x42 care este un pic mai matasos decat la EII. La EII este un pic mai strans dar la fel de bun!
Ergonomia. Amandoua binoclurile au o forma ciudata, un pic atipica, ce le face la inceput putin incomode de tinut in maini. Dar cu putina obisnuinta totul este ok.
Design. HGL are un aspect serios de spartan modern. EII are forma generala a unui porro clasic dar daca ne uitam mai atent observam anumite linii curbe si tesituri in zona camerelor prismelor care il tradeaza ca fiind un binoclu modern! (vezi poze)

Performanta optica
Rezolutia pe centru. Testate pe mira de rezolutie Nikon EII rezolva mai multe detalii decat Nikon HGL. Nikon EII este binoclul cu rezolutia cea mai mare dintre binoclurile 8x testate de mine. Aici nu are competitori decat doar pe un alt porro, Swarovski Habicht 8x30 care are cel putin aceeasi rezolutie pe centru.
Rezolutia pe margini. Aici HGL este clar in avantaj cu o claritate extinsa peste 95% din FOV aproape de 100%. EII are claritatea extinsa doar cam 75% din FOV
Contrastul. Nikonul EII este un binoclu cu un contrast si microcontrast extrem de ridicat.  HGL este un binoclu cu un contrast bun si el, insa microcontrastul lui este slab. Adica formele mari si petele de culoare sunt contrastante, dar texturile fine au un contrast mai scazut!
Luminozitatea. Nu am vazut diferente la luminozitate intre cele doua binocluri. HGL este un binoclu cu o transmisie de 92% excelenta pentru un roof cu 10 lentile. Modelul Nikon EII prezentat aici are coatingul la zi, imbunatatit fata de cel vechi care avea o transmisie de 89.1%. Deci cred ca si el are cel putin 92% acum cu stratul antireflex modern!
Campul vizual. Nikon E2 are un camp vizual de 8.8 grade, fiind unul dintre binoclurile 8x cu cel mai mare camp vizual de pe piata actuala (il depaseste doar noul  Swarovski NL Pure 8x42 care are un camp de 9.1 grade). Nikon HGL are un camp de doar 7.8 grade
Aberatiile cromatice. Sunt mai bine corectate la EII fiind mai estompate si mai putin evidente decat la HGL.
Distorsiunea campului vizual este mai evidenta la EII
Rezistenta contra luminii este similara in amndoua binoclurile fiind una buna fara reflexii suparatoare.
Redarea culorii alb. Amandoua binoclurile au o cromatica foarte naturala si corecta. Dar ca o mica observatie, totusi atunci cand le compar cu atentie imaginea, am observat ca HGL este un strop mai rece cu o extrem de fina nuanta pala de albastru.
Distanta de privit la oculare este una mare si foarte comoda la HGL (17mm) facandu-l un binoclu foarte usor de privit prin el. E2 in schimb are un eyerelief de doar 14mm care este la limita pentru ochelarii mei. De fapt trebuie sa pun ochelarii foarte sus pe nas si sa apas oculare de ochelari pentru a vedea marginile campului vizual de 8.8 grade! 
Efectul stereoscopic. L-am lasat ultimul dar diferentiaza binoclurile intr-un mod radical. HGL are o imagine linistita, mult mai plata datorita distantei dintre oculare cu 2mm mai mare decat distanta dintre obiective! Imaginea lui EII in schimb este uimitor de placuta avand intentia intr-un fel sa pui mana sa atingi ce vezi prin el!

Concluzie
Chiar daca EII nu are rezistenta mecanica, claritatea pe margini sau usurinta de privit a lui HGL, totusi este un performer mai bun la multe alte capitole: Rezolutie pe centru, contrast, camp vizual mai mare, aberatii cromatice, efect 3d. Dar cel mai mult cantaresc pentru mine rezolutia fantastica, campul vizual mare si efectul 3d. Aici  mai adaug faptul ca este foarte frumos, fiind un obiect in sine la care nu doar ma uit cu placere dar si prin care privesc cu placere!