-----------------------------------
catalin dumitru
09 Aug 2021 04:06


-----------------------------------
Sâmbătă am luat la puricat binoclul de mai sus ,în vederea modificării ocularelor . Eu sunt muult mai preten&#539;ios &#537;i mai critic , a&#537;a că review-ul meu va fi unul drastic . 
Binoclul asta e un e&#537;ec aproape total . Prismele sunt prea mici pentru luminozitatea obiectivelor , a&#537;a că de&#537;i e folosit cam tot diametrul obiectivelor , câmpul de plină lumină e aproape inexistent . 
De&#537;i construc&#539;ia e foarte solidă , unele amănunte au fost lăsate pentru rezolvare eventualilor proprietari .
De exemplu , &#537;urubul de alamă care strânge ocularele , nu are blocator , adică acel &#537;urubel în pălărie . Din cauza asta , la stabilirea ecartului , ocularele se slăbesc din balama &#537;i astfel trebuie re strâns .

Catastrofa vine de la oculare . Nu &#537;tiu ce au gândit asiaticii ă&#537;tia dar când te ui&#539;i prin ele parcă prive&#537;ti prin fundul unui macac japonez plictisit de băi termale .
Relief ocular aproape zero , care face ca genele să mânjească mereu lentilele de ochi . 
De&#537;i imaginea prin ele e perfect ortoscopica &#537;i afov-ul mare, claritatea lasă de dorit imediat după centru . Asta se datorează schemei optice , un fel de ploss cu cinci elemente , adică doi duble&#539;i lipi&#539;i , identici , între care se află o lentilă biconvexa asimetrică , cu R mai mic către prisme . 
Duble&#539;ii acroma&#539;i fiind neutri , lentila dintre ei induce un cromatism transversal absolut dement , care face ca o stea să fie punctiformă doar în centrul câmpului . 

Ini&#539;ial , am extras lentilele astea &#537;i in schema ploss simetric rămasă , imaginea s-a îmbunătă&#539;it un pic , odată cu scăderea afov-ului &#537;i a grosismentului . Cre&#537;terea distorsiunii face ca opera&#539;ia să nu fie una prea reu&#537;ită , mai ales că nici claritatea periferică nu a suferit mari îmbunătă&#539;iri .

A&#537;a că , am pus la loc lentilele simple dar invers , si am eliminat dubletele  dinspre obiective , ob&#539;inând astfel clasicul kellner . 
A trebuit să mai confec&#539;ionez câte un distan&#539;ier de 6 mm lă&#539;ime , pentru ca diafragma filetată ce strânge componentele ocularului să se vadă clar . Am mărit &#537;i diafragmele de la 10 mm la 12,5 . 

În urma modificărilor , pupila a crescut la 3,8 mm , afov-ul e de vreo 50 grade , relieful s-a dat înapoi cu peste 15 mm , &#537;i cel mai fain , claritatea a crescut uluitor , concomitent cu dispari&#539;ia aproape totală a cromatismului transversal .

Pus pe trepied , obiectivul din stânga tot mai arată un u&#537;or astigmatism , subiectul unor viitoare investiga&#539;ii . 
Imaginea în ansamblu , e una superbă , cu coloratură neutră &#537;i contrast pe măsură . 
Sistemul prismatic din dreapta are pe el ni&#537;te amprente hidoase , urmând a fi cură&#539;ate după ce mă lămuresc ce e cu astigmatismul dat de obiectivul din stânga . 
O să trebuiască să filetez pălăria &#537;urubului care fixează ocularele , ca să îi plantez un metric 2 ascu&#539;it care se va înfige în bra&#539;ul drept . 

Inelele alea largi de la capetele obiectivelor se pot îndepărta pentru a fi înlocuite cu parasolare de măcar 8 sau 9 centimetri lungime . 

Cam asta a fost, o să pun &#537;i ni&#537;te poze ceva mai încolo .