-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Aug 2021 13:17


-----------------------------------
Multumesc pentru detalii Darius!
La roiuri, la planetare si la stele duble folosesc si eu de multe ori putere de marire cat suporta telescopul si,mai ales, seeingul.Asta la mine inseamna 385x cu TS Planetary 3,2mm.
Alteori ma opresc la 246x/Radian 5mm sau 308x/ Lacerta 4mm.

Deoarece folosesti oculare pe standard 2'' nu am nici-o sugestie privitoare la focalizare.
Cei care folosesc oculare 1.25'' au o alternativa excelenta in adaptorul Baader T2intern/1.25'' care asigura si  o cursa de reglare foarte fina pe o plaja de 5mm.Eu am asa ceva la Barlow Hyperion 2.25x.

http://www.starmax.ro/images/Imagini%20telescoape/Baadermare/08a_gross.jpg

Presupunand o mana mai brutala care nu stie sa faca reglaje mai fine de 3 grade si tot inseamna ca adaptorul asigura o finete = pas filet/ 120. 
Daca presupunem ca filetul are pasul de un milimetru, brutalul nostru astronom tot reuseste sa faca reglaje cu precizie de 8 miimi de milimetru. Fara baterii,circuite, softuri etc si pentru aprox. 200 lei.
La ''Toleascop'' am focuser Kineoptics HC-2 elicoidal iar la ''Ratusca cea urata'' am focuser elicoidal artizanal. Precizia lor de focalizare este de pe alta planeta fata de cele lineare. 
Focuserele Crayford lineare atat avantaj au fata de cele pinion-cremaliera ca lipseste jocul de flanc al angrenajului dintat.Rien ne va plus.

Succes la motorizare, Mircea