-----------------------------------
zoth
20 Dec 2007 20:25


-----------------------------------
Imi pare rau ca nu cunosc cartea si nici nu stiu din ce context a fost extrasa descrierea acestui sistem optic.
Prin expresia "Lunete pentru telescoape" nu pot intui decat eventuale sisteme de "extragere" a imaginii pentru diferite tipuri de telescoape in scopul de o face accesibila in exterior.
Singurul mod in care mi-am putut imagina functionarea sistemului Picht este cel prezentat in desenul de mai jos.

In modul individual acest sistem nu ar putea lucra daca directia razelor ce provin de la un obiect mai mult sau mai putin indepartat ar coincide cu axa focarelor celor doua oglinzi. Orice convexitate intalnita de razele incidente nu ar face decat sa le "arunce" afara din sistem si nu in oglinda care formeaza planul focal final.

Daca directia razelor provenite de la obiect ar fi inclinata fata de axa focarelor, lucrul acesta ar face ca numai o mica portiune din toata suprafata oglinzii convexe sa "lucreze" pe acea directie sau cu alte cuvinte spus, fiecare "felie" de oglinda convexa va viza alta directie.
Nu stiu daca formularea e destul de inteligibila dar cam asa vad eu situatia...