-----------------------------------
Erwin
26 Aug 2021 08:28


-----------------------------------
Bine ai venit!

Indiferent de unde observi, în afară de cele spuse de colegi, trebuie să &#537;tii că ocularul este jumătate din telescop. Pentru planete ai nevoie de mai multe oculare, mai calitative decât cele care vin cu telescopul iar zoom-ul, de&#537;i lăudat de unii, nu este neapărat cea mai bună afacere. 

Pentru că por&#539;i ochelari nu înseamnă că nu po&#539;i vedea &#537;i fără ei, focalizatorul î&#539;i permite să ajungi să vezi clar în mod direct, fără lentile suplimentare. Asta în cazul în care nu ai un astigmatism pronun&#539;at. Eu am o leacă de astigmatism dar la ocular văd bini&#537;or. La ac&#539;iunile de popularizare am focalizat pentru mine &#537;i cea mai mare parte dintre purtătorii de ochelari au văzut bine &#537;i fără ei. 

Subliniez încă odată: turbulen&#539;a este cea care te va împiedica să vezi detalii planetare bune. Jupiter &#537;i Saturn sunt destul de jos pe cer acum. Chiar dacă observi din balcon trebuie să a&#537;tep&#539;i să ajungă la meridian (spre Sud) când sunt cel mai sus &#537;i să a&#537;tep&#539;i suficient până se aclimatizează telescopul, să nu ai turbulen&#539;ă în tub. În acele rare ocazii când &#537;i turbulen&#539;a din atmosfera mai înaltă î&#539;i permite tu trebuie să fii pregătit. Asta înseamnă să ai la îndemână &#537;i oculare sub 10mm. Sunt o mul&#539;ime de oculare pe pia&#539;ă dar pentru un compromis calitate-pre&#539; optim &#537;i care au distan&#539;ă mai mare între lentila de ochi &#537;i pupila de ie&#537;ire (eye-relief) î&#539;i recomand clonele de Nagler de genera&#539;ie nouă din seriile UWA produse sub diferite brand-uri: TS, Lacerta, Williams Optics etc. 

Aten&#539;ie &#537;i la luminile din jur care se pot reflecta fie în lentilele ochelarilor fie la intrarea în tubul telescopului. Un parasolar din carton negru cu lungime cât diametrul tubului ajută mult. De asemenea, căptu&#537;irea cu velur negru autocolant în zona interioară din spatele secundarei. Dacă nu ai cumva o husă care leagă partea de jos cu cu&#537;ca secundarei aceasta trebuie confec&#539;ionată, din material negru elastic, lycra sau stretch.