-----------------------------------
Claudiu
21 Dec 2007 23:47

Acromate medii
-----------------------------------
Sper ca in umatoarea perioada sa pot veni cu argumente in apararea lunetelor, care vad ca sunt din ce in ce mai rare printre amatorii documentati.
Am surprins o discutie mai veche despre acromatele scurte de diametre medii, centrata desigur in jurul efectelor aberatiei cromatice, discutie ale carei concluzii le-am adunat cu cercetarile mele personale. Ca urmare am ajuns la concluzia ca un refractor de 120mm f 8.3 este un instrument destul de bun pentru cimpuri mari si mici deopotriva. Avind optiunile clasice pe acest domeniu, am ales sa incerc noul model de la Celestron - Omni Starbright XLT 120mm pe montura GC-4, ca o alternativa ceva mai compacta a lui EQ3-2. Ole' 
Despre ea va pot spune ca lentilele sunt trecute printr-o selectie manuala, ca dubletul este tratat cu noua compozitie a sitemului de acoperiri XLT care asigura o transmisie excelenta, ca tubul este extrem de frumos si usor si nu in ultimul rind, focuserul de 2" permite multe posibilitati de accesorizare interesante.
Odioasa aberatie cromatica are, din calcule CA<3 si sper ca sa pot merge vizual pina la 200x planetar fara sa fie respingator si pentru foto am sa incerc metoda cu rotatia filtrelor colorate, sau macar un minus violet.
Totusi am vazut imagini fotografice la 40x ale lunii in afocal (luna plina, extrem de luminoasa, dar pe un seeing mediocru) facute cu un refractor de 100mm f 10, care prezenta aberatie la periferie... cam nasol.
Am sa mai scriu pareri de prima mina dupa prima serie de observatii serioase..


Opriti poluarea si placile tectonice