-----------------------------------
Radu Cocoral
04 Sep 2021 20:57

Ce nu am prea vazut aseara
-----------------------------------
Si m-am cam enervat. Telescopul este Skywatcher FlexTube 1500/300mm. Am in principal doua probleme:

1. Luneta cautatoare. La suta mea de kile fac un adevarat balet intinzandu-ma de-a lungul telescopului ca sa fixez tinta. Iar in noptile senine ma deruteaza multimea de stele, incat nu mai stiu care e una si care e alta. Am fixat intai steaua Vega, apoi am cautat Double-Double.Dar nu am reusit sa o gasesc. Mi-e ciuda ca o vad cu ochiul liber si nu o gasesc prin finder cu toate pozitiile de gimnastica pe care le pomenisem si care nu pot fi mentinute mult timp. Ar fi folositor un telrad in cazul asta?

2. Marimea obiectelor. Utilizez un Baader zoom 8-24mm, cu sau fara Barlow-ul aferent de 2,25x. Cu toate astea, desi conditiile atmosferice pareau bune, Jupiter sau Saturn apar relativ marunte. Cand vad fotografii facute cu un dobsonian de 8 toli sau mai mic si toate au o marime cel putin dubla fata de ce observ eu, intru in fibrilatii. Colimarea am verificat-o si pare ochiului meu neexperimentat ca ar fi perfecta. La Jupiter vad cu greutate vreo 4 benzi noroase. Pun si o fotografie facuta cu mobilul. Doar pentru aprecierea marimii, pentru ca, vizual, claritatea e mult mai buna.