-----------------------------------
mihaig
05 Sep 2021 08:16


-----------------------------------
Salutare,

Ca "facator"de refractoare de la 3 la 6 inch,iti spun citeva din parerile mele.

1.Nu recomand optica chinezeasca fara buletin interferometric.De ce crezi ca  e atit de ieftin un set de acromat cind il compari cu unul de la Istar,de exemplu?What you pay is what you get.
2.Partea mecanica:obiectivul tau va trebui montat intr-o celula facuta profi,astfer incit lentilele sa aiba un joc de maxim 0,x mm,cu x cit mai mic.Orice presiune laterala/transversala asupra lentilelor duce la imagini deformate.Aceasta celula,la rindul ei,trebuie montata pe un adaptor special,care va face legatura cu tubul,Adaptorul trebuie sa fie prins de celula cu un sistem "push-pull",pentru a permite colimarea obiectivuluil,Pentru 6" am facut asta cu strungarie de precizie,din aluminiu,care nu a fost deloc ieftina.
  3.Te-ai gindit la dimensiunea instrumentului?Al meu 6"/f10 are aproape 1.8 m cu extensia impotriva luminii parazite,tubul nefiind la dimensiunea nominala(scurtat pentru binoviewer)
4.Trebuie sa te gindesti pe ce montura vei pune dihania;eu folosesc un eq5 cu trepied ranforsat si sw de la OnStep pentru tracking(din cauza momentului mare de inertie al tubului,nu prea il poti folosi pe un sw clasic de GoTo care nu permite modificarea ratei de accelerare/decelerare,pentru ca distrugi partile melcate);alta cheltuiala/complicatie.Poti totusi sa il pui pe o montura alt/az facuta,cu limitarile de rigoare.
5.Ca sa vad globularele de pe linga Vega,de exemplu,trebuie sa stau aproape intins pe burta;cu cit te duci mai catre zenit,cu atit ai o pozitie mai dificila la instrument.

Parerea mea este ca nu merita.Un refractor de calitate trebuie sa aiba un obiectiv de firma si de la f15  in sus ca sa rivalizeze cu un newtonian bine facut de dimensiuni comparabile.Un newtonian de 8"cu optica buna,colimat bine,de la f6 in sus,cu obstructie mica ,cu secundara fixata cu brate curbate,protejat de reflexii parazite si cu un management termic bun va face treaba mai buna decit orice refractor de 6"(nu includem apocromatele aici,ca sunt din alta lume)
Daca totusi insisti in nebunia de a face un refractor mare,iti recomand sa nu strici banii pe chinezarii.Mai pune ceva si ia-ti un Istar f15,care e foarte bine facut,din recenziile citite.La pret mai mic si la max f12 recomand si Wollensack de pe surplussheed,la fel,cu recenzii bune pe cloudynights.

Just my 2 cents

           Mihai