-----------------------------------
Vexatyk
05 Sep 2021 08:23


-----------------------------------
Salutari. Stiu cum este sa faci tot felul de pozitii de Yoga pentru a putea face cautari , mai ales spre zenit. De aceea eu am ales sa imi cumpar un telrad - de fapt varianta mai iefitina de la Omegon ( radiant ). Iar luenta cautatoare dreapta am inlocuit-o cu o luneta cu oglinda la 90 de grade. Este mult mai comod indiferent de unghiul in care doresti sa privesti. Referitor la Androemda - se vede cu ochiul liber dar dacae sti macar la un Bortle 3 cinstit. Daca vezi calea lactee cat de cat tot e ceva - inseamna ca macar ai un Bortle 5 sau 4 . 

In conditii de seeing foarte bune poti vedea planetele chiar ca in poze, cat despre DSO - uri , ei bine acestea nu vor fi ca in poze niciodata pentru simplul fapt ca ochiul nostru nu este destul de sensibil la culoare si de aceea cam tot ce vedea are tente alb - negru si gri.

Ar fi buna si varianta cu laser in loc de telrad , dar daca ajungi pe la star party-uri unde sunt si astrofotografi , atunci va fi o mare problema, deoarece le strici cadrele cu laserulul.

BTW urmeaza perioade cu umiditate crescuta , fa rost de incaliztoare pentru luneta cautatoare si oculare ca altfel  va fi vai si amar cu depunerile de vapori.

Cer senin si observatii cat mai fructuoase.