-----------------------------------
tudor
05 Sep 2021 13:29


-----------------------------------
Radu Cocoral,
Bine ai pasit in lumea minunata a astronomiei vizuale. In primul rand telescopul pe langa calitatea de a marii, mai are una mult mai importanta aceea de a capta "lumina". Dar ochiul nostru nu o sa capteze niciodata la fel de multa lumina cum iti vor capta sensorii aparatelor folosite pe telescoape chiar mult mai mici. Pentru ca, cu un telescop mic daca folosesti un timp mai lung de expunere scoti aceeasi poza facuta cu un telescop mai mare dar cu timpi de expunere mai scurt. Pozele acumuleaza in timp lumina (informatie) iar ochiul acumuleaza in ani experienta la ocular :) . Ca sa iti faci o idee cam cum ar trebui sa se vada la ocularele unui telescop mare sau mic nu este indicat sa privesti exemple de poze prin telescoapele respective. Nu are nici cea mai mica legatura fotografia cu vizualul! Deaceea cele mai sugestive in astfel de situatii sunt desenele la ocular pentru ca ele pastreaza cel mai mult din impresia reala de la ocular. Uite aici iti pun un link cu desenele mele cu ce am vazut la ocular. Deci nu sunt poze ci o incercare de a transpune pe hartie a ce am vazut prin tot felul de instrumente. https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=202446#202446

Astronomia vizuala variaza de la un observator la altul. Ba chiar se observa diferente chiar si la acelasi observator experimentat, atunci cand, de exemplu, nu isi face acomodarea pupilelor pentru intuneric, cel putin jumatate de ora fara nici un fel de luminita de telefon aprinsa, atunci ii va scadea capacitatea vederii la ocular. Sunt multe aspecte importante care par banale dar care conteaza enorm la vizual. Un observator experientat va observa mai multe detalii la o galaxie de exemplu decat un incepator prin acelasi telescop si la aceeasi sesiune de observatii. Aici este vorba de o antrenare a atentiei si o obisnuinta a privitului care se dobandeste in timp si cu rabdare. O sa vezi ca peste o vreme o sa zambesti la aceasta prima experienta a ta :)  Telescopul tau este un "monstru" in sensul bun al cuvantului care cu timpul iti va arata lucruri minunate :) Spor la observatii si nu descuraja!