-----------------------------------
Doru Dragan
24 Dec 2007 09:48


-----------------------------------
Destul de greu am gasit de vanzare CELESTRON C14-AF XLT. In America. La: http://www.scopecity.com/brands.cfm?SearchBrandID=123&bn=&TopCategoryID=1&SubCategoryID=57&DisplayType=1&ManufacturerCategoryID=57
Costa 4599 $ :shock: Doar tubul. Fara montura :( Hoo...Hoo... Hoo (nu, nu e reclama la House of Optics :) cu toate ca ar trebui sa-l intrebi pe Robert cam cu ce pret ar reusi el sa-l aduca aici in Europa :roll: ). Deci, din cate inteleg eu, ai vrea sa vezi cam ce se vede cu un Schmidt-Cassegrain de 14" (asta inseamna peste 350 mm) de 4599 $. Si dupa aia ne trimiti la niste dobsonuri de 200-250 mm la vreo 699 euroi. Acuma nu ca nu s-ar vedea si cu astea dar comparatia e putin :? disproportionata. Preturile nu cresc liniar cu apertura. Cred ca relatia este patratica, logaritmica sau chiar exponentiala. Iar schmidt-cassegrain e din alta clasa decat newton. Parerea mea, daca ai banii astia, ia unul din cele doua (eu as merge pe dobson) si treci la observatii. Asta cred ca vine cu montura si oculare si tot ce trebuie pentru inceput. Eventual ti-as mai recomanda un filtru pentru oras.