-----------------------------------
neckro
10 Sep 2021 16:15

Salutari din centrul tarii
-----------------------------------
Salut tuturor. Am intrat in contact cu astronomia cam de anul trecut, cu un telescop TCM (focal 700) primit imprumut de la vecinul meu, care il avea de ceva timp in pod :) M-am uitat eu cateva zeci de minute prin el mai degeaba, (Luna nu se pune) dupa care, am luat StarTraker pe telefon si am gasit Saturn. Oooo minune! Saturnul ce e drept s-a vazut; cam cateva secunde dupa care din nou tremura telescopul (sau se invartea pamantul? avem aici platisti sa dezbatem subiectul? :)) ) cand mi-a trecut prin cap sa incerc sa pun un webcam pe obiectiv. Va pot spune ca Microsoft Cinema Live 720p (fara capacul din fata) se potriveste de zici ca e default din fabrica pe oculare. Astfel au iesit niste poze destul de fainute si am putut " urmari " mai bine planeta.

Luna trecuta, am cumparat un Tasco 11TR de la un turc (clar ca nu m-am putut abtine sa nu caut chestii interesante pe ebay daca tot am fost in concediu in Germania :))) ) care pesemne era mai incepator decat mine. Zicea ca e incepator si nu a vazut mare lucru cu el. Dupa un tutorial pe youtube, m-am prins de ce nu vedea nimic cu ocular de 0.965 6mm. Am schimbat tot tubul de focalizare cu cel pe 1.25 de pe telescopul TCM si am acum 2 oculare: H12.5 si SR4. Problema e, ca desi am avansat de la 700mm la 900mm am un telescop pe care omul l-a dereglat complet in incercarea de a vedea ceva! Asa ca am aflat si de colimator. Zilele trecute am printat unul(3D de pe thingiverse), doar ca nu gasesc nici  un pix cu laser. Deci cel mai probabil cred ca o sa caut pana la urma un BTC second. 

So, pana aici cam asta e experienta, deci cu ce stiu eu si cu ce mai stiti voi, poate reusesc sa vad Saturn mult mai bine :)))))

Peace!